Панамският канал, 82-километров воден път, който позволява на корабите да

...
Панамският канал, 82-километров воден път, който позволява на корабите да
Коментари Харесай

Климатичната криза удря и Панамския канал

Панамският канал, 82-километров воден път, който разрешава на корабите да минават сред Атлантическия и Тихия океан, също страда от изменението на климата. Тежката суша доведе до спад на равнището на водата, принуждавайки управляващите да лимитират броя на корабите, които могат да употребяват канала. Това от своя страна докара до огромна загуба на оператора на водния път, считан за едно от седемте чудеса на актуалния свят, написа профилираният уебсайт ESGnews.bg.
Зависим от дъждовната вода
За да придвижва корабите през поредност от шлюзове, свързващи Атлантическия и Тихия океан, Панамският канал е подвластен от дъждовете. Но неналичието на превалявания докара до подобен забележителен спада в равнището на водата, че наруши придвижването на преминаващите кораби.

Според метеоролозите феноменът Ел Ниньо в допълнение изостря сушата и утежнява ситуацията.

Големият минус на Панамския канал като морски маршрут е, че ние оперираме със сладка вода, до момента в който други канали употребяват морска вода “, сподели админът на канала Рикаурте Васкес пред медиите. „ Трябва да намерим други решения, с цел да останем подобаващ маршрут за интернационална търговия. “

Трасето е издигнато през 1914 година и е един от най-големите и сложни инженерни планове, предприемани в миналото. Той икономисва на корабите дългото и рисково пътешестване към края на Южна Америка, а близо 900 000 кораба са минали по него от отварянето му до през днешния ден.
Още 10 месеца ограничавания
Ниските равнища на водата принудиха операторите да лимитират броя на корабите, преминаващи през канала. През 2022 година приблизително по 40 кораба са прекосявали всеки ден. След това се наложи да бъдат лимитирани до 32, с цел да се пести вода.

Всеки транспортен съд се нуждае от 200 милиона литра прясна вода, с цел да премине през шлюзовете на канала. Максималното прегазване, което се отнася до това какъв брой надълбоко се намират плавателните съдове във водата, е несъмнено на 13.11 метра.

Ограниченията за ежедневния пренос и влизане на плавателни съдове се планува да продължи още 10 месеца, оповестиха публични лица тази седмица.

Това е сериозен интервал, защото наближава декември, идват празници и всички артикули за Коледа би трябвало да се доставят. Някои клиенти се обърнаха към нас, тъй като идва зимата в Азия и енергийните артикули още веднъж ще стартират да покачват трафика. Те са малко обезпокоени за линиите “, споделя пред Reuters заместник-администраторът на канала Иля Еспино.

Ограниченията доведоха до струпване на кораби и евентуално ще има спад в приходите с 200 милиона $ през 2024 година спрямо тази година, уточни Васкес. Операторът се притеснява, че корабните компании ще стартират да избират различни направления, в случай че рестриктивните мерки продължат.

Магелановият пролив е различен маршрут, натурален проход в края на Южна Америка сред континента и архипелага Тиера дел Фуего. Той обаче е сложен за маневриране и удължава пътя на корабите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР