Панама е в средата на дъждовния си сезон, но преживява

...
Панама е в средата на дъждовния си сезон, но преживява
Коментари Харесай

Коледа под заплаха: Сушата в Панамския канал обърква тотално доставките

Панама е в средата на дъждовния си сезон, само че претърпява един от най-сухите си интервали в историята.

Липсата на значителни превалявания води намалява равнището на водата в Панамския канал и затруднява работата на сериозната интернационална транспортна артерия.

Властите на канала към този момент са наложили ограничавания за тежестта на корабите и дневния трафик, а срокът им беше продължен за най-малко още 10 месеца, оповестява CNN.

Това е сериозен интервал, защото трафикът в канала постоянно се усилва в навечерието на Коледа.

" Наближаваме декември, идват празници и всички артикули за Коледа стартират да се доставят в този момент ", изяснява заместник-администраторът на канала Иля Еспино пред Reuters.

Въпреки че директното влияние върху производители, търговци и консуматори към този момент наподобява минимално, опасността за по-сериозни разтърсвания се усилва с всеки минал ден.

Независимо дали е провокирано от климата, времето, геополитиката или друго непредвидено събитие, всяко увеличение на морските тапи може да значи проблеми за световните мрежи за доставки, които работят доста по-гладко след пандемията.

" Около 80% от стоките в търговията ни се транспортират с плавателни съдове по вода ", изяснява Джанел Грифит, началник на логистиката в Северна Америка в компанията за застрахователно брокерство и съвещания по риска Marsh. " Ето за какво сме загрижени, когато виждаме такива блокажи. И, да, това има световни последствия. Когато има блокиране в една част от веригата за доставки, то автоматизирано визира и останалата. ", добавя той.

Панамският канал разчита на вода от прилежащите сладководни езера. Системата от шлюзове употребява големи количества – минимум 50 милиона галона, с цел да преведе всеки транспортен съд през канала. Обикновено по това време на годината равнищата на езерата се покачват. Тази пролет и лято обаче преваляванията в Панама са най-ниските от началото на века, споделя Джон Дейвис, основен метеоролог в Everstream Analytics.

" Това не значи, че равнищата на сладководните езера ще намалеят, само че тук не виждаме доста усъвършенстване, което да следва, до момента в който гледаме към идващия месец. А предвид на това, че Ел Ниньо стартира да се ускорява и всички климатични модели демонстрират, че ще продължи по този начин до края на тази година и до началото на 2024 година, това е проблем в по-дългосрочен проект. ", добавя той.

Това може да докара до още по-сухи условия в южната част на Централна Америка, в това число Панама.

" Никога не знаем какви ще са мащабите на разстройствата и до какъв брой ще се задръсти веригата за доставки; сигурно наподобява, че вървим в посока на увеличение на проблемите ", споделя Дейвис.

Общото време за изчакване в Панамския канал нараства.

Според Everstream Analytics рестриктивните мерки не са се отразили доста на контейнеровозите, които са били приоритизирани. В средата на август в двата края на канала са чакали към 135 кораба, спрямо 29 предходния месец, отбелязва Everstream, като прибавя, че чакащите кораби нормално са газовози или кораби за насипни товари.

Въпреки това броят на корабите, чакащи пет или повече дни, продължава да пораства, което в допълнение ускорява усложненията, които ще стартират да оказват въздействие върху надеждността на услугите и ще доведат до закъснение на доставките в Съединени американски щати и Европа, съгласно Everstream.

" Повечето океански превозвачи трябваше да понижат натоварването на корабите си, само че до момента това не се е отразило доста на графиците и цените на транспортите ", разясняват от Everstream Analytics пред CNN.

" Въпреки това, в случай че контейнерните линии са принудени да товарят по-малко контейнери, може да се появят проблеми за американските компании, които се пробват да попълнят запасите си преди празничния сезон в края на годината, за всичко – от коледни украси до мебели и играчки. "

По-рано този месец Националната федерация на търговците на дребно в Съединени американски щати съобщи пред CNN, че нейните членове не са съобщили за някакви въздействия от сушата, само че работят с сътрудниците по веригата за доставки, с цел да понижат възможен риск от закъсненията.

Ако това се беше случило преди локдауна поради пандемията и фрапантните промени в моделите на потребителските разноски, които объркаха веригите за доставки, историята можеше да бъде друга, отбелязва CNN.

Освен това, защото моделите на поръчване се изместиха от „ тъкмо в точния момент “ към „ за всеки случай “, складовете се изпълниха с артикули и тези равнища на ресурси са задоволително високи, защото потребителите харчат по-малко за движимости и повече за нематериални неща като билети за концертите на Тейлър Суифт да вземем за пример, допълват специалистите.

С всяко закъснение се усилват пречките за всички по веригата, само че доста компании са подхванали стъпки като пренасочване, с цел да понижат рисковете, изяснява Камала Раман, вицепрезидент и началник на екип в отдел " Логистика, осъществяване на поръчки и мрежов дизайн " на Gartner. " Винаги ще има опасности. Ако желаете да сте устойчиви, би трябвало да имат проект Б. ", поучава тя.

Възможно е вносителите на дребно да са " уплашени " от тези събития, споделя Питър Санд, основен анализатор в Xeneta, компания за маркетингови разбори на океански и въздушни транспорти. " Ясно е, че те поддържат ресурси, които са съобразени с равнището на търсене сега ", прибавя той.

Тъй като американската стопанска система, пазарът на труда и потребителските разноски остават устойчиви, има възможност търсенето да се увеличи, което може да докара до обстановка, в която забавянията в доставките значат по-малко разнороден избор на артикули или, по-лошо, празни лавици, сподели специалистът. " Тук има риск и всички други възможности са свързани с цена и по-дълго време, за което стоките стигат от мястото на генезис до крайната дестинация ", добавя Санд.

Маршрутът на Панамския канал е построен през 1914 година и е един от най-големите и комплицирани инженерни планове, предприемани в миналото. Той икономисва на корабите дългото и рисково пътешестване към Южна Америка и от откриването му до момента през него са минали към 900 000 плавателни съда.

Операторите на Панамския канал се притесняват, че корабните компании ще стартират да избират различни направления, в случай че рестриктивните мерки поради сушата продължат да предизвикват разстройства във веригата на доставки.

Една от другите възможности е Магелановият пролив – натурален проход в края на Южна Америка сред континента и архипелага Огнена земя, добавя Euronews.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР