Паметта на Александрийския архиепископ Кирил се чества и на 18

...
Паметта на Александрийския архиепископ Кирил се чества и на 18
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Кирил, Александрийски архиепископ

Паметта на Александрийския архиепископ Кирил се празнува и на 18 януари дружно с паметта на свети Атанасий Велики, само че през днешния ден е главният му празник.

Свети Кирил живял по времето на император Теодосий Млади. Роден в град Александрия, Египет, в 378 година, той получил чудесно обучение, старателно изучавал и Свещеното Писание. За по-пълна духовна подготовка пет години се подвизавал в манастира на свети Макарий в Нитрийската пустиня.

Кирил бил племенник на архиепископа на Александрия Теофил, на който дълги години помагал със своите богословски знания, а в 412 година го наследил на архиепископския пост в Александрия. Когато бил призован Третият космополитен събор в 431 година в град Ефес, архиепископ Кирил бил определен за негов ръководител. Тогава той доста съдействал за осъждането на ереста на Цариградския архиепископ Несторий, който не признавал света Дева Мария за Богородица, а я наричал " човекородица ". През дългогодишното си служение на виновния пост свети Кирил се занимавал и с писане на забележителни богословски съчинения, в това число и тълкувания на книгите на Стария и на Новия Завет. Не е инцидентно, че той е един от тези епископи богослови на ранната черква, които се дефинират като стълбове на православието, написа Българска телеграфна агенция.

Като свещеник свети Кирил в словата си бичувал огромното обществено неравноправие и изобличавал безчувствието на богатите. В същото време увещавал вярващите да следват Христовите заповеди за обич и съпричастност към ближните. Той също по този начин се противопоставял на другите ереси и ерес в Църквата по това време.

След 32 години правдиво служение свети Кирил спокойно предал духа си на Бог на 27 юни 444 година След четири века неговото име било обещано на нашия просветник свети Константин Философ, когато малко преди кончината си приел монашество в Рим.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР