Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще

...
Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще
Коментари Харесай

Слънчевото затъмнение ни носи мощни магнитни бури, слънчевият вятър - земетресения

Пълното слънчево затъмнение на 8 април, при което Луната ще закрие нашата звезда, ще съвпадне с пика на слънчева интензивност, характеризиращ се с мощни детонации с изхвърляне на маса от горния му пласт - короната. Уникалното е, че ще се виждат с просто око като усукана серпантина и ще блестят с преливащи се цветове. Ще са по-ярки спрямо други изригвания. Според слънчевия физик Скот Макинтош Слънцето ще наподобява на сърдит таралеж.

Явлението ще се следи първо в Мексико, а след това през южните американски щати ще стигне до Ню Йорк и Мейн, а най-после до Северния Атлантически океан. В взаимозависимост от местоположението пръстенът ще е забележим сред 2 и 4 минути и половина.

В България няма да е допустимо, само че американците ще виждат изхвърлянето на плазма от короната на Слънцето. При този развой се случват повече изригвания, геомагнитни стихии, полярни сияния и трусове. На 23 и 24 март март Земята бе ударена от най-силната геомагнитна стихия от 6 години насам поради пика в интензивността на нашето величие. Тя изкриви магнитното поле на планетата, като стигна единствено за 8 минути до нас.

До идната година ще следим голям брой мощни изригвания, които може да нарушат и връзките.

В момента се намираме в максимума или в средата на 11-годишния цикъл. Освен с стихии, стадият се характеризира и с много земни земетресения.

Те обаче не са толкоз разрушителни, колкото ще бъдат до 2 - 3 години. Тогава на нашата звезда ще протекат различен вид процеси, водещи до опустошителни разтърсвания на земната кора.

Това изясни проф. Боян Киров от Института по галактически проучвания и технологии пред, откакто в последната седмица земните пластове се разместиха на доста места.

Най-близо до нас беше земетресението в Никшич, Черна гора, на 14 март с магнитуд от 5,7. Преди това на 8 март имаше трус от 4,8 на Додеканезките острови (на границата сред Гърция и Турция). Най-силното пък беше на един от островите Фиджи на 27 март – 6,7 по Рихтер.

Двата процеса на Слънцето, водещи до повече земетресения сега и след 2-3 години, са от друго естество. При първия, който се случва в този момент, придвижването на земните пластове се дефинира от така наречен слънчеви петна, които в интервала на възходящ цикъл са доста повече, в сравнение с при намаляващ. Те съставляват магнитни полета, в които плазмата е по-хладна и по тази причина от Земята се виждат в мрачен цвят. От тях се изхвърля слънчева маса. Тя се движи дружно с магнитното поле и в случай че потокът е ориентиран към нашата планета, води до магнитни стихии. Колкото повече петна има, толкоз по-голяма е вероятността за изстрелване на магнитната маса, изригване на магнитни стихии и оттова - трусове.

По време на 11-годишния цикъл те последователно се усилват. Към петата-шестата година стават сред 80 и 180.

После стартират да понижават, с цел да стигнат до към 20, а в извънредно редки случаи до 0, изяснява професорът.

При втория развой на Слънцето, който се чака към 2026 - 2027 година, броят и силата на земетресенията са обусловени от високоскоростния безоблачен вятър. Негов източник са дупките в слънчевата корона.

При ултравиолетово лъчение наподобяват тъмни. Също като петната те са източници на магнитни полета, само че провокират по-бърз безоблачен вятър, геомагнитни стихии и трусове с огромна мощ - с магнитуд над 5.

Учените дълго време твърдяха, че няма метод да се предскаже по кое време ще се разместят земните пластове и с каква мощ. Но актуалните средства към този момент дават огромна доза оптимизъм в това отношение.

Два екипа откриха способи да се разбере авансово дали идва трус. Единият е посредством изкуствен интелект (ИИ), а другият - посредством оптичната мрежа за доставка на интернет.

В първия случай американски сеизмолози от Остин, Тексас, съумяват да предвиждат със 70% акуратност събития в рисков регион в Китай. При това задоволително рано – една седмица преди събитието. Работили са над плана 7 месеца. ИИ е засякъл интензивността, която следва, откакто е бил подготвен какво е било особено в последните 5 години за тази област.

От 14 действителни трусове е пропуснал едно и е планувал 8, които по този начин и не са се случили, написа сп. " Смитсониън ". Някои откриватели считат, че употребявайки базата с данни за активността на съответно сеизмично интензивно място, ИИ може да пресметне даже магнитуда. Но към този момент това не е всеобщо използвано.

Активността на звездата води до голям брой трусове сега, полярни сияния и нарушавания на връзките Ще се следи в по-ярки цветове, от Мексико до Северния Атлантически океан

Също с изкуствен интелект европейски учени са изработили нова карта на земната кора, анализирали са процесите, които протичат, и са наблюдавали динамичността на разломите, с цел да предвиждат бъдещи земетресения.

" ИИ може да употребява огромен набор от данни, с цел да опише евентуалното придвижване на земни пластове при бъдещо земетресение ", споделя Мишел Кампило, френски сеизмолог и началник на плана.

Неговата група е разгледала краткосрочната еволюция на разломите (районите с геоложки фрактури) и по този начин става допустимо да се схванат по-добре физическите процеси, които водят до мощни трусове.

А това рефлектира върху възстановяване на оценката на риска и избавяне на хората, които живеят в близост.

В интернет към този момент се появиха и уеб сайтове за прогнози въз основата на изкуствен интелект. В един от тях написа, че за Балканите няма данни за идни съществени земетресения, само че предизвестяват, че ударите може да настъпят ненадейно. Същото се отнася и за региона на Средиземноморието, който също може да повлияе върху процесите на територията на България.

Според съществуващите сеизмични данни нашият полуостров се издига приблизително с 4 до 6 мм на година в резултат на напрежение сред две мощни тектонични плочи - Мизийската, която обгръща Дунавската низина, и Егейската дъга (в Гърция).

Те се доближават една към друга и в този развой южната се подпъхва под северната, която леко се повдига. Натрупаното напрежение се освобождава посредством земетресенията.

България обаче се явява най-защитена в това отношение в съпоставяне със прилежащите Гърция, Турция и Румъния. Много по-рядко се следят сеизмични събития с магнитуд над 6.

Всичко това е статистика на към този момент случилите се трусове, която може да послужи за образование на изкуствения разсъдък. Но с изключение на с него неотдавна учени откриха още един метод за предсказание. Тук не става дума чак за цяла седмица по-ранно предизвестие, само че пък методът е на ниска цена и не изисква в допълнение съоръжение и инфраструктура.

Екип от учени от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих и Швейцарския федерален институт по метрология откриват, че оптичната мрежа за интернет може да се употребява и за прогнозиране на сеизмични удари и даже на цунами, оповестява уеб сайтът " Суисинфо ".

Чрез нея са засекли всяко придвижване на пластовете при действителен сеизмичен удар с магнитуд 3,9 и данните са съвпаднали с регистрираните от професионалните сеизмографски принадлежности.

Как работи методът?

Установяват, че оптичните нишки, които предават светлинния сигнал по мрежата, леко се деформират при придвижване на земната повърхнина. Ефектът е, че скоростта на светлината във влакното едва се колебае. Сигналът се съпоставя с първичния и разликата демонстрира на какво разстройване е бил изложен.

По този метод откривателите могат да схванат, че пластовете се разместват. Те са тествали метода посредством 123-километров оптичен кабел сред градовете Базел и Берн по време на състоял се сеизмичен трус. Проследили в детайли всяка вълна. Всичко съвпаднало с измерванията на Швейцарската сеизмологична работа за същото придвижване на земните пластове в региона.

Това съгласно учените демонстрира, че данните могат да се употребяват с висока степен на меродавност за установяване на местоположението, дълбочината и силата на земетресението.

Смята се, че методът е доходоносен и посредством оптичната мрежа за интернет може да се открият точно трусовете на океанското дъно или в по-бедни страни, в които няма задоволително гъста мрежа за следене на сеизмичната активност.

Досега учените знаеха други способи за прогнозиране на трусове, които обаче са по-успешни при по-силни разтърсвания. Става дума за към седмица до няколко часа авансово. А пагубните с магнитут от 7 по Рихтер и повече - дори две седмици по-рано. Това е плод на наблюденията на най-горния пласт на земната кора. Датчиците на земята указват точно в радиус от 50 - 60 км, че следва земетресение с магнитуд от 4,

счита проф. Димитър Узунов от НАСА. За опустошителните трусове от рода на М8+ наземните сензори улавят сигналите на огромни дистанции - 2000 км и повече. Но това не е казусът с трусовете на и към територията на България.

Най-важният аршин, който демонстрира, че ще се освободи сила от земята, е смяната в температурата на въздуха до 2 седмици преди труса. В зоната на епицентъра ефирът се нагрява и това е открито посредством сателитен мониторинг. Например преди зверския удар в Япония през 2011 година с оптимално познатия магнитуд от 9 е записано инфрачервено излъчване. Тези наблюдения са доказани при над 100 мощни трусове и са оповестени през 2017 година

След като напрежението се натрупа в скалите, в тях се появяват микропукнатини, през които изтича газ, най-често радиоактивният радон.

Той трансформира състава на въздуха и на водата в близост. Това е открито при разбор на данните за 100 трусове с магнитуд над 5,5 и по-плитки от 50 км.

Учени ползват изкуствен интелект за прогнозата на сеизмичните земетресения. За Балканите няма заплаха, само че предизвестяват, че може да настъпят ненадейно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР