Палестинското правителство може да бъде сформирано в Рамала до края

...
Палестинското правителство може да бъде сформирано в Рамала до края
Коментари Харесай

Палестинското правителство може да бъде сформирано в Рамала до края на седмицата

Палестинското държавно управление може да бъде образувано в Рамала до края на седмицата. Това заяви Sky News Arabia, базирайки се на формален източник от администрацията на президента Махмуд Абас. Според него най-вероятният претендент за поста нов министър председател е ръководителят на Палестинския капиталов фонд Мохамед Мустафа.

По-рано от Рамала беше получена информация, че държавното управление, което от 2019 година се управлява от премиера Мохамед Щайе, ще подаде оставка в понеделник, 26 февруари.

Източник, непосредствен до палестинския водач, сподели пред телевизия Al Mayadeen, че все пак членовете на кабинета ще продължат да служат до сформирането на ново държавно управление.

Според източника президентът Абас подхваща такава стъпка в лицето на натиска, упражняван върху него от някои районни играчи и Съединени американски щати.

„ Оставката на държавното управление е обвързвана с продължаващите посреднически старания за преустановяване на войната в линията Газа и даването на интернационалните гаранции за изтеглянето на окупационните сили и повдигането на блокадата на палестинския анклав “, акцентира той.

Според източника „ идната стъпка ще бъде постигането на народен консенсус с присъединяване на всички палестински фракции, в това число придвижването Хамас, преди образуването на ново държавно управление “.

Ръководителят на Палестинския капиталов фонд Мохамед Мустафа, говорейки на интернационалния стопански конгрес в Давос, сподели, че ще са нужни 15 милиарда $ за възобновяване на жилища, разрушени вследствие на израелската експанзия в линията Газа.

Според него бомбардировките на селища в анклава докара до обстоятелството, че 350 хиляди жилищни единици бяха изцяло или отчасти унищожени.

В неделя в Доха бяха обновени консултациите сред делегациите на Египет, Израел, Катар и Съединените щати за построяването на населено място в линията Газа. Страните разискват изискванията за вероятно помирение, замяна на израелски заложници за палестински пандизчии и пътна карта, която би трябвало да предотврати образуването на вакуум във властта в анклава след преустановяване на военните дейности.

Източник: Sky News Arabia /Превод: SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР