Палеонтолози откриха черепа на свиреп морски хищник, древен предшественик на

...
Палеонтолози откриха черепа на свиреп морски хищник, древен предшественик на
Коментари Харесай

Череп на "морско чудовище" в Перу сочи към страховит древен хищник

Палеонтолози откриха черепа на яростен морски див звяр, античен предходник на актуалните китове, който в миналото е живял в праисторически океан, покривал част от територията на днешно Перу, оповестиха учените в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Добре непокътнатият череп на възраст към 36 милиона години е изкопан предходната година недокоснат от сухите скали на южната перуанска пустиня Окукайе, с редици дълги и остри зъби, заяви на конференция Родолфо Салас, началник на палеонтологията в Националния университет Сан Маркос в Перу.

 

Учените считат, че античният бозайник е бил базилозавър, част от фамилията на водните китоподобни, чиито модерни потомци са китовете, делфините и морските прасета.
Basilosaurus значи " кралски гущер ", макар че животното не е било влечуго, въпреки че дългото му тяло може да се е движило като гигантска змия.Някогашният върхов див звяр евентуално е бил дълъг към 12 метра, което е колкото височината на четириетажна постройка.

 

" Това е било морско страшилище ", споделя Салас и прибавя, че черепът, който към този момент е изложен в музея на университета, може да принадлежи на нов тип базилозавър.

 

" Когато е търсил храната си, сигурно е нанесъл доста вреди ", прибавя Салас.

Учените считат, че първите китоподобни са еволюирали от бозайници, които са живели на сушата преди към 55 милиона години, към 10 милиона години откакто метеорит е паднал край днешния мексикански полуостров Юкатан, унищожавайки по-голямата част от живота на Земята, в това число динозаврите.

 

Салас изясни, че когато античният базилозавър е починал, черепът му евентуално е потопен на дъното на морето, където бързо е бил заровен и непокътнат.

" През тази ера изискванията за вкаменяване в Окукайе са били доста положителни ", споделя той.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР