Пакистан остава една от трите най-замърсени страни в света през

...
Пакистан остава една от трите най-замърсени страни в света през
Коментари Харесай

Бангладеш, Индия и Пакистен с най-мръсен въздух

Пакистан остава една от трите най-замърсени страни в света през 2023 година Бангладеш и Индия изместиха Чад и Иран по индикатора фини прахови частици (ФПЧ) - с към 15 пъти над равнището, предложено от Световната здравна организация (СЗО), заяви Ройтерс (Reuters).

Средните концентрации на ФПЧ - основен атмосферен замърсител на въздуха, които повреждат белите дробове - доближиха 79,9 микрограма на пространствен метър (мкг/куб.м, µg/m3) в Бангладеш през 2023 година и 73,7 микрограма в Пакистан.

СЗО предлага не повече от 5 микрограма.

" Тази централизация се получава поради климатичните условия и географията (в Южна Азия), размерите просто порастват, тъй като замърсяването няма къде да отиде ", сподели Кристи Честър Шрьодер, теоретичен управител в IQAir, швейцарска организация за наблюдаване на качеството на въздуха, изготвила доклада, резултатите от който показа Ройтерс.

" Наслагват се и други фактори - земеделските практики, промишлеността и плътност на популацията ", добави тя. " За страдание, в действителност наподобява, че ситуацията ще се утежни, преди да се усъвършенства ". През 2022 година Бангладеш беше класирана като петата страна с най-лошо качество на въздуха, а Индия беше осма.

Около 20% от преждевременните смъртни случаи в Бангладеш се дължат на замърсяването на въздуха, а обвързваните с това разноски за опазване на здравето възлизат на 4%-5% от Брутният вътрешен продукт на страната, сподели доктор Фироз Хан, специалист по замърсяването на въздуха в Университета " Север-Юг " в Дака.

Замърсяването в Индия също се е нараснало през предходната година, като равнищата на ФПЧ са към 11 пъти по-високи от стандарта на СЗО. Положението в Делхи е най-лошо с 92,7 микрограма на куб. метър.

Китай също означи растеж на ФПЧ с 6,3% до 32,5 мкг/куб.м през 2023 година, след пет поредни години на спад на индикатора.

Само Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Мавриций и Нова Зеландия дават отговор на стандартите на СЗО през 2023 година

Докладът на IQAir се базира на данни от повече от 30 000 станции за наблюдаване в 134 страни и райони.

Чад, най-замърсената страна в света през 2022 година, беше изключена от наблюдението през 2023 година заради проблеми с данните. Иран и Судан също бяха извадени от листата за 2023 година

Криста Хазенкопф, шеф на програмата за качество на въздуха в Института за енергийна политика на Чикагския университет, сподели, че 39% от страните не организират обществен мониторинг на качеството на въздуха.

" Като се имат поради огромните евентуални изгоди и относително ниската цена, учудващо е, че нямаме проведени световни старания за разполагане на запаси, с които да се запълват тези пропуски в данните, изключително тук-там, където здравното задължение от замърсяването на въздуха е най-голямо ", сподели Хазенкопф.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР