Паеля със скариди и чоризо - още една причина да

...
Паеля със скариди и чоризо - още една причина да
Коментари Харесай

Паеля със скариди и чоризо

Паеля със скариди и чоризо - още една причина да обожаваме Испания

Необходими Продукти

● ориз - 160 г Бомба
● домати - 1 бр. добре узрял
● чесън - 2 скилидки
● скариди - 10 - 12 бр.пресни (сред тях може и норвежки омари)
● чоризо - 100 г сурово
● рибен бульон - към 700 мл
● шафран - 1 щипка, на прахуляк
● розмарин - 1 клонка или 1 с.л. равна
● зехтин - 4 с.л.
● сол - на усет

Начин на подготвяне

Валенсианската паеля се подготвя в няколко разновидността, като предлага забавни комбинации сред разнообразни типове месо, риба и морски блага.

Въпреки, че чоризото е емблематичен испански артикул, то не участва в нито един автентичен тип паеля.

Това не пречи на някои готвачи (предимно англичани) да го прибавят за многообразие и като новаторска концепция за по-различен и забавен усет.

Ето една такава концепция за паея с чоризо с допустимо най-семпли артикули, която разрешава към нея да бъдат добавени и други морски блага с изключение на скаридите.

Рецептата е за 2 порции, тавичка за паея с диаметър 30-32 см. Това е и най-удачният вид, в случай че нямаме специфичния апарат паейеро на газ или огън и желаеме да си я приготвим на котлон в домашни условия. Целта е тавата да има диаметъра на котлона, с цел да се разпределя топлината отмерено. Оризът би трябвало да е на допустимо по-тънък слой, с цел да остане разграничен, ронлив, а не кашав и слепнал.

При липса на специфична тава за паея се употребява необятен тиган, само че в никакъв случай дълбока тенджера.

Бульонът, който се прибавя, е подготвен главно от глави и обелки от скариди, както и глави от бяла риба и някои зеленчуци за обогатяване по избор. Той играе съществена роля за усета на всяка паея и е съсредоточен и благоуханен. Хубавият зехтин и шафран също са основни съставки.

Започнете с настъргване на домата и чесъна.

Загрейте зехтина на мощен огън в тавичката и запечатайте за минутка скаридите до момента в който порозовеят.

Извадете ги и оставете настрани. След тях сторете същото с чоризото, нарязано на кръгчета. И него отстранете откакто е готово.

В ароматизирания от скариди и чоризо зехтин сипете настърганите домати и чесън и запържете за няколко минути до момента в който водичката изври. Ако желаете да добавите калмари или сепия, тук е момента и тях да запържите.

Налейте бульона - парещ. Аз не поставям всичкия, а след това при потребност прибавям.

Когато течността заври на мощен огън сипете ориза на кръст и след 3-4 минути намалете огъня до слаб/умерен. Подправете със сол, шафран и розмарин.

Варете без да бъркате към 15-17 минути, единствено може леко да побутнете с дървена лъжица пластовете ориз, с цел да заемат отмерено тавата.

Добрите майстори на паеля играят с огъня, като го усилват в случай че видят, че течността е прекалено много още, а оризът е съвсем подготвен. И да загори доста леко по дъното, това не е проблем. В случай, че течността е малко, а оризът още е доста корав се долива мъничко вода или бульон.

Скаридите и чоризото подредете върху паелята и покрийте с забрадка за няколко минути преди да сервирате.

Добър вкус. Паеля със скариди и чоризо е страхотна!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР