Озадачаващото изображение на жесток хищник - дракон или змия -

...
Озадачаващото изображение на жесток хищник - дракон или змия -
Коментари Харесай

Езически култ: Откриха средновековна катарама на жаба, ядяща дракон

О задачаващото изображение на нечовечен див звяр - змей или змия - поглъщащ жаба върху ранносредновековна тока на колан от Чехия, може да е знак от незнаен езически фетиш, споделят археолози. 

Бронзовият колан или токата е открит от металотърсач покрай село Лани, на към 32 километра западно от Прага.  

Археолозите първо смятаха, че дизайнът - змия или змей, поглъщащ сходно на жаба създание - би трябвало да е неповторим. Експертите са открили, че през последните десетина години съвсем идентични артефакти са били открити в Германия, Унгария и в Чешката република. 

„ Разбрах, че преглеждаме чужд до момента езически фетиш, който свързва разнообразни райони на Централна Европа през ранното Средновековие, преди навлизането на християнството “, споделя в изказване Иржи Махачек, археолог от университета Масарик в Бърно.  

„ Мотивът за змия, която гълтам жертвата си, се появява в немската, аварската и славянската митология. Днес можем единствено да спекулираме за точното му значение, само че през ранното средновековие той е свързвал другите нации, живеещи в Централна Европа, на духовно равнище “, сподели той. 

Махачек е водещ създател на изследване в януарския брой на Journal of Archaeological Science, описващо колана и три други сходни артефакти. 

Medieval belt buckle of 'dragon' eating frog discovered in Czech Republic may be from unknown pagan cult
— All About History (@AboutHistoryMag)
Езически символ 

Предишни проучвания демонстрират, че такива колани са били създавани в Централна Европа през седми и осми век и нормално са били носени от аварите - номадски народ, за който се счита, че е от Евразийската степ, заселил се в Карпатския басейн на днешна Унгария при започване на шести век.  

Аварите сътвориха " каганат " или номадска страна в огромна част от Централна Европа и някои от техните моди бяха възприети от други нации в района, доста от които славяни, споделиха откривателите. 

Анализът с рентгенова флуоресценция, сканираща електронна микроскопия и други техники сподели, че предметите в началото са били мощно позлатени. И четирите са направени от мед, добивана в словашките рудни планини.  

Анализът на техните форми, основан на виртуални 3D модели, допуска, че някои от катарамите идват от една и съща работилница или са направени от общ модел, употребявайки метода на " загубен восък " за отливане на бронз.  

Изследователите показват, че поразителното подобие на предметите сочи към „ съществуването на незнаен до момента езически фетиш, който свързва разнообразни популации от друг генезис през ранното Средновековие “. 

Не е известно, какво в действителност значат змията — или драконът — и сходното на жаба създание. Но откривателите означават, че борбите със змия или дракона са постоянно срещани в езическите легенди за сътворението, като „ контрапункт сред две противоположни сили, представляващи централния акт на космогоничния мит “, до момента в който „ взаимоотношението “ сред змията и жабата може да е обвързвано с паметните практики за изобилие, пишат учените в изследването. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР