Отварянето на досиетата на зловещата югославска полиция УДБА няма да

...
Отварянето на досиетата на зловещата югославска полиция УДБА няма да
Коментари Харесай

Сърбия няма да отвори досиетата на УДБА

Отварянето на досиетата на злокобната югославска полиция УДБА няма да донесе нищо хубаво. Сърбия се гордее с работата на Александър Вучич като министър на информацията на югодиктатора Слободан Милошевич, който беше съден в Хага за геноцид и военни закононарушения. През 1999 година Сърбия беше жертва на експанзията на НАТО. Това стана ясно от отговорите на въпросите, които БГНЕС зададе на сръбския министър на външните работи Никола Селакович, който бе на посещаване в София.

За Селакович най-важният въпрос остават връзките на Белград с „ неговата южна сръбска провинция “ Косово, която е приета през 2008 година за самостоятелна страна от Съединени американски щати и множеството страни-членки на Европейски Съюз, в това число България.

Селакович също по този начин съобщи, че Република Сърбия не е взела участие в никаква революция през 1991-1999 г. „ Гражданска война се случваше на територията на страни западно от нас. През 1999 година Сърбия беше жертва на експанзията на НАТО. По това време министър на информацията беше актуалният президент Александър Вучич. Той е работил по този начин, че страната да се гордее с него “, сподели Селакович.

Сръбският външен министър засегна и въпроса за „ Балкански поток “, заявявайки, че заради пандемията от COVID-19 на откриването му при започване на годината не са участвали задгранични посетители.

На уточняващия въпрос на БГНЕС, че газопроводът беше открит в наличието на съветския дипломат в Белград, Селакович призна: „ Да, прав сте, че на откриването на Балкански поток беше посланикът на Русия, само че нямаше представители на непознати страни. Компанията, която управлява работите, е смесена благосъстоятелност “.

На въпроса на БГНЕС за какво Сърбия е единствената комунистическа страна, която към момента не е отворила досиетата на злокобната полиция на диктатора Тито УДБА и която е виновна и за избиването на хиляди почтени българи, Селакович сподели следното: „ Не ми е известно дали сме последната европейска страна, която е направила това или не го е направила. Аз съм държавнически човек, не се опасяваме от нищо, тъй като е минало доста време. Доколкото си припомням, някои от тези архиви бяха отворени отчасти в министерството, което аз управлявам. Не знам какво положително донесе отварянето на тези досиета “.

Той съобщи, че партиите, които са се занимавали с този въпрос, са изгубили доверие, а народът на Сърбия желае в Европейски Съюз.

Помолен от БГНЕС да разяснява и антибългарското говорене от страна на Ивица Дачич, най-верния политически съдружник на Вучич, някогашен външен министър и сегашен ръководител на Народното събрание, Селакович сподели, че няма такова.

През последните години Дачич неведнъж обвиняваше България и отправяше недипломатични и погрешни обвинявания. Той твърдеше, че София шпионира Сърбия, че у нас има шопска нация, искаше даже да се отнеме медал на премиера Бойко Борисов, работеше интензивно за нагнетяване на напрежението в българо-македонските връзки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР