Отпадъкът за нас е ресурс. Опитваме се трети програмен период

...
Отпадъкът за нас е ресурс. Опитваме се трети програмен период
Коментари Харесай

Галина Симеонова, МОСВ: Отпадъкът не е проблем, а ресурс

„ Отпадъкът за нас е запас. Опитваме се трети програмен интервал да разбираем на общините, че не трябва да гледат на отпадъка като на проблем, а като на запас “. Това съобщи в предаването „ Стълбището “ на Дарикинж. Галина Симеонова, гл. шеф „ Оперативна стратегия Околна среда “ в Министерството на околната среда и водите(МОСВ).

Тя изясни, че през последната година огромни крачки са направени в направленията „ въздух “ и „ боклуци “.Благодарение на дейната работа на общините в страната 18000 семейства в 8 от огромните градове в България са подменили печките си на дърва и въглища с отоплителни уреди, щадящи околната среда.

„ По отношение на отапдъците фактически общините започнаха да рабзират, че колкото по-малко отапдъци стигат до депото, толкоз по-малко разноски вършат. Доста от общините стартират да работят интензивно за възстановяване на системите благодарение на системите за оползотворяване на боклуци, само че също и с създаването на лични системи за разделно събиране, които ние подкрепяме с европейски средства “, сподели още инж. Симеонова.

Тя добави и, че сега се прави още една огромна крачка напред в ръководството на отпадъците. Работи се по обезпечаване на така наречен кафяви контейнери са биоразградими боклуци, в които семействата могат да изхвърлят зелени и органични домашен боклуци, които след това ще бъдат обработвани в компост.

Тя изясни и какво е съумяла да реализира програмата „ Околна среда “, която до края на 2023 година бе оперативна, посредством плановете и бенефициентите си.

„ През последните 9 година на програмния интервал сме съумели да финансираме 370 поректа. Резултатите от тях са показателни: 17 построени и рехабилитирани пречиствателни станции, добавено към предходния програмен интервал 2007-2013 към този момент води до над 60 рехабилитирани пречиствателни станции. 530 км водопроводна мрежа и над 1350 км канализационна мрежа “, посочи инж. Симеонова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР