Отишлият си преди дни крал на максимализма“ в модата Роберто

...
Отишлият си преди дни крал на максимализма“ в модата Роберто
Коментари Харесай

Кралят на максимализма: Какво наследство остави след себе си Роберто Кавали

О тишлият си преди дни „ крал на максимализма “ в модата Роберто Кавали остави завещание, надхвърлящо леопардовите принтове и прилепналите по тялото модели.  

Обичайно името на дизайнера се свързва с животинските принтове, пачуърка, разголените, предизвикателни визии. Всъщност той е един от огромните новатори в региона на тъканите, който „ по съвместителство “ умее да основава и облекла.

Дори едно-единствено изобретение е задоволително, с цел да осмисли даден професионален път, а Роберто Кавали има цели две. Той е на трийсет години, когато патентова нов метод за обработка на животинска кожа и показва техниката си с ушиването на розова кожена рокля. Благодарение на Кавали кожата навлиза в всеобщия дрешник. Дори тези, които отхвърлят естетическите му хрумвания като ексцесии на ръба на труфя, през днешния ден утвърждават творчеството му с всяка покупка на кожено яке.

RIP Mr Roberto Cavali

He made so many beautiful perfumes, his first one debuted in 2002 — Roberto Cavalli for women.
Roberto Cavalli Nero Absolu (as seen in the video) was my first RC perfume. My dad got it for me back in 2013 or so and it’s still in my collection.
— Alifeofscents (@Alifeofscents)
Четвърт век след огромния си удар, когато е в средата на петдесетте си години, Роберто Кавали стартира другия си опит - с денима.  Стреля с пясък по материята, прибавя искра и щампи, прави плата разтеглив с помощта на ликрата. Твърди се, че за задачите на сбирката си дизайнерът е купил на безценица цялостен резервоар затворнически джинси, предопределени за изхвърляне.

Патентът, обвързван с кожата, оказва помощ на Кавали да стартира личен бизнес. Работата му с денима провокира възторг в целия свят, изстрелва марката му на върха и разрешава да бъде записана линията „ Джъст Кавали “ (Just Cavalli). 

Кавали предпочиташе да приказва за хеликоптера и яхтата си, написа „ Ню Йорк таймс “ във връзка кончината на дизайнера, да се снима в компанията на красиви дами – с неизменим тен, пура и чаша шампанско в ръка, вместо да приказва за същността на креативния развой и тънкостите на занаята. Парадоксално е, само че тосканецът основава прекомерно бъбрива мода, а е сбит по отношение на вижданията си за изкуство, политика, бизнес.

Der italienische Modedesigner Roberto Cavalli (83) ist gestorben
— Metzingen Outlet Shops (@MetzingenOutlet)
Големите дизайнери са податливи на суетата - Миуча Прада има личен музей, Джорджо Армани се самоутвърждава като жива легенда, Пиерпаоло Пичоли обожава да се снима с шивашки метър и работна престилка, а Фаусто Пулизи подчертава на сложния път към триумфа и тежката работа като сервитьор. Кавали в никакъв случай не е бил изкушен от сходно себедоказване, макар че знае прекалено много и за изкуството, и за страданието.

Дядото на дизайнера е бил одобрен художник, излагал картините си в галерията „ Уфици “ във Флоренция, а татко му е погубен от нацистите, когато Кавали е едвам четиригодишен. Семейството разчита за  издържката си на майката, която е шивачка. „ Мечтата ми беше да стана художник “, споделя Кавали в изявление пред „ Вог “ през 2008 година „ Може би, тъй като семейството ми споделяше, че  това е фантазията ми “.

Роберто Кавали учи живопис във Флоренция, само че прекомерно рано сменя специалността си и се насочва към текстила. Материите, които предлага още като юноша, са толкоз впечатляващи, че името му оказва се измежду локалната промишленост, преди да приключи университета.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР