Отглеждането на зайци у дома е сравнително ново явление, но

...
Отглеждането на зайци у дома е сравнително ново явление, но
Коментари Харесай

Избор на клетка за декоративен заек

Отглеждането на зайци вкъщи е относително ново събитие, само че пухкавите домашни любимци стават все по-популярни и тяхното наличие в човешкото жилище има редица обилни преимущества. Такива преимущества, преди всичко, включват непрекъснатата връзка и степента на непосредственост, която е допустима единствено когато домашните любимци живеят до индивида. Домашният любим, живеещ у дома, скоро става член на фамилията и това дава опция да се видят неговите привички и способи на другарство в нова светлина и да се разкрият най-неочакваните черти на характера.

Клетката за украсителен заек е комфортен, удобен и постоянно единствен наличен метод да отглеждате този прелестен домакински любим вкъщи. Но с цел да е удобна и практична както за заека, трака и за вас, би трябвало да знаете на какви параметри би трябвало да дава отговор и по какъв начин вярно да я изберете.

Клетката ще е добър дом за декоративния заека, с ангажимента, че тя би трябвало да е задоволително просторна и направена от екологично чисти материали. В зоомагазините се оферират подготвени кафези за декоративни зайци, като те са показани в общоприет дизайн: долната част е затворена с пластмасова тава, пространството е лимитирано от телена рамка от горната страна. Тези артикули нормално са предопределени за няколко типа животни: хамстери, морски свинчета и зайци. Зайците са най-големите животни от тях и те са минимум щастливи, тъй като постоянно предлаганите кафези са искрено дребни. Ето за какво, когато избирате клетка за украсителен заек, главният и главен параметър, върху който би трябвало да се основавате, е размерът на бъдещия дом.

Как да изберем вярната клетка за украсителен заек?

За страдание през днешния ден пазарът не дава задоволително избор и доста от показаните кафези не са изцяло несъответствуващи за развъждане на зайци.

Минималните размери на клетката за дребен украсителен заек (холандска порода или пигмейски хотот) са 1, 5 м × 0, 6 м × 0, 6 м. От тези в продажба единствено няколко, с дължина 120 см, се приближават до този най-малък стандарт, до момента в който други имат недопустимо дребни размери - 55–65 см дължина. За представител на по-едра порода при избора или построяването на клетка се съблюдава правилото, че заекът би трябвало елементарно да се издигне на задните си крайници и да може да направи два или три скока. Освен това е належащо да се обезпечи задоволително място за място за отмора, хранилки, поилки, тоалетна тава, играчки, както и свободна зона за придвижване.

За да излезете от тази проблематична обстановка, положително решение е да прикрепите волиера (заграждение) към общоприета клетка с дължина 90-120 см. Удобството на тази алтернатива е, че в случай че е належащо, за известно време клетката може да бъде затворена и волиерата да бъде отстранена.

Когато купувате клетка, в никакъв случай не се ръководете от размера на дребния заек. След няколко месеца няма да разпознаете домашния си любим и домът ще стане безнадеждно стеснен.

Клетка за украсителен заек: съществени параметри

Когато купувате клетка, оценете следните характерности:

Височина на клетката на заека

 Избор на клетка за украсителен заек

Заекът би трябвало да може да стои на задните си крайници, без да допира тавана с ушите си. Много кафези са предопределени за морски свинчета и са прекомерно ниски за зайци с изправени уши. Височината на клетката за декоративни зайци от тези породи би трябвало да бъде минимум 60 см. За дребните породи с клепнали уши (холандска) тази цифра може да бъде по-малка - към 50 см.

Под на клетката

Решетъчният под не е подобаващ за непрекъснато престояване на декоративни зайци. Той ще би трябвало да бъде покрита с компактен материал (дървен, пластмасов панел) или изцяло да се въздържате от закупуване на тази съответна клетка. На железна скара нежните крайници на зайците се нараняват, през раните прониква зараза и може да възникне неприятно хронично заболяване пододерматит. Особено податливи на това заболяване са декоративните зайци Рекс с тяхната тънка четина.

Дълбочина на дъното

Тази характерност също се разграничава в клетките за декоративни зайци от разнообразни производители. По-добре е да изберете алтернатива с по-обемно дъно, защото сено, постелки, нарязан картон и други резултати от живота на дейния заек са склонни да се разпилян из цялата стая.

Врата на заешката клетка

Вратата на клетката за украсителен заек би трябвало да е задоволително необятна, с цел да можете, в случай че е належащо, да вземете вашия домакински любим, като ръката би трябвало свободно да премине през отвора с него. Необходимо е да се планува вход-изход, комфортен за самия домакински любим, като в допълнение се оборудва стълба. Често в закупените подготвени кафези за декоративни зайци первазът е прекомерно висок и заека, който бърза да стигне до единствения си заслон, може да се нарани.

Клетка за украсителен заек: значими параметри

Не забравяйте да помислите къде планирате да инсталирате жилището на заека. Най-добрата необятна врата ще бъде безполезна, в случай че е лимитирана от мебел или стена.

Материалът на клетката за украсителен заек би трябвало да бъде елементарен за разчистване, нетоксичен, да не съдържа детайли от фина телена мрежа и елементи от ПДЧ, прекомерно необятни пролуки, през които един умел заек може да се освободи.

В множеството случаи решетките на клетките са поцинковани или покрити с пластмаса за попречване на наслойка. По-естетически наподобяват белите решетки, които наподобяват по-леки и се вписват добре в интериора.

Страхотна концепция е многоетажна клетка за декоративни зайци, която ви разрешава да спестите хоризонтално пространство, постоянно лимитирано в жилищата, посредством създаване на отвесни блокове. В този случай на един от етажите е ситуирано спално поделение, сложени са играчки, а на различен, по-често изпод, е инсталирано цялото съоръжение - от хранилката до тоалетната тава. Етажите са свързани между тях с необятна наклонена стълба, по която преносимите животни се движат на драго сърце и лекост. В допълнение към компактността и спомагателното витално пространство, такова жилище разрешава на зайците да се упражняват, като се катерят нагоре и надолу, до момента в който в естествена клетка те са лимитирани в придвижване.

 Избор на клетка за украсителен заек Снимка: webandi/pixabay.com

Мястото на престояване би трябвало да е безшумно, ветровито, надалеч от течения и отоплителни уреди. Клетка за украсителен заек се слага покрай източника на светлина, само че по подобен метод, че слънчевите лъчи да не нагряват жилището, което може да докара до прегряване. В допълнение, това животно обича да спи денем и несъразмерната, прекомерно ярка светлина ще попречи на почивката.

Ограниченият избор от просторни кафези, както и необикновено повишените цени на тези артикули, вършат естествено да желаете сами да построите клетка за украсителен заек. Това в действителност може да е в действителност сполучливо решение.

Вижте също:

- Как да почистваме заешката клетка;

- Колко живеят зайците;

- Какво обичат да ядат зайците;

- Размножаване на зайци;

- Заешка тоалетка - допустимо ли е;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР