От тази седмица личните лекари вече ще могат да ваксинират

...
От тази седмица личните лекари вече ще могат да ваксинират
Коментари Харесай

Лекарите вече може да ваксинират бебетата на 6 седмици срещу коклюш

От тази седмица персоналните лекари към този момент ще могат да имунизират и бебета на месец и половина против коклюш. Очаква се през днешния ден Министерство на здравеопазването да издаде заповедта за това, което най-накрая ще развърже ръцете на медиците да слагат имунизацията.

Това обявиха от Министерство на здравеопазването в отговор на наше питане за какво заповедта се бави, при все че смяната в имунизационния календар бе обявена от служебното държавно управление на 23 април.

От пресцентъра на ведомството показаха, че са чакали обнародването в Държавен вестник на смяната в наредбата за имунизациите в България. То е реалност от 7 май, първия работен ден след великденските празници.

Според измененията бебетата, навършили шест седмици, към този момент може да бъдат имунизирани против коклюша, който в последните месеци закупи епидемиологични размери у нас. Досега имунизационният календар предвиждаше навършването на два месеца (осем седмици).

Причината за новата мярка бе, че все още най-вече са записаните случаи на коклюш измежду деца на възраст до една година и затрудненията при новородените са по-чести.

С смяната наредбата се предлага и имунизация против коклюш с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш за:
лица, родени преди 1.01.2008 година, при които не е прилагана ваксина против коклюш през последните 5 - 10 години;пасивна отбрана против коклюш в ранна детска възраст посредством имунизация на майката през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността;възрастни лица, които са в непосредствен контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.
Попитахме министерството и за това налични ли са имунизациите - след недоволства от персонални лекари, че такива липсват. " Няма такова нещо, парадокс ", отвърнаха от пресцентъра. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР