От самото начало на пълномащабната война в Украйна руската пропаганда

...
От самото начало на пълномащабната война в Украйна руската пропаганда
Коментари Харесай

Защо много руснаци подкрепят Украйна във войната - Нашите автори

От самото начало на пълномащабната война в Украйна съветската агитация поставя огромни старания да сътвори илюзията, че обществото единомислещо поддържа войната и в случай че някой не я поддържа, значи е някакъв неверен руснак, който би трябвало да напусне страната или да седи в пандиза. Добре е да се означи, че украински медии също поддържат тази изразителност, само че най-вероятно с цел да сплашат аудиторията си. Така ползите на пропагандата от двете страни на барикадите съответстваха и изкривиха обективната действителност.

Повече от 20 години управляващите в Русия се занимават с плавното очистване на самостоятелните медии и установяването на цялостен надзор върху най-големите телевизионни канали, вестници и радио. По време на ръководството на Путин наличието на протест се възприема не като средство за отбрана на правата и привличане на вниманието към публичен проблем, а като съществено закононарушение. Контролираните от страната публични телевизионни канали започнаха да пренебрегват и да не отразяват голям брой антиправителствени придвижвания и митинги.

Спомням си по какъв начин ходех на митинги в Москва, на Пушкинския площад, където беше невероятно да срещна даже един кореспондент от централната телевизия. По това бе по-вероятно вест на деня да стане котка, заседнала на дърво в московски двор. Основната част от обществото не трябваше да вижда, че десетки хиляди московчани излизат да стачкуват против политиката на Путин. За елементарния руснак тези митинги трябваше да наподобяват като сборище на безработни пияници, създали нещо в центъра на града, за което можете да чуете единствено от съседа си.



Арести по време на мирни митинги в Москва на 3 август 2019 година

Когато Путин пристигна на власт, Русия беше страна с огромни проблеми вследствие на интервала на промяна през 90-те години след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, само че с голям човешки капитал, голяма опашка от подготвени вложители от цялостен ​​свят да влагат в бързо разрастващата се и перспективна стопанска система на Русия и без нито един външен зложелател. Цените на петрола се покачиха и петродоларите се изляха в Русия като река. Икономиката се разрасна бързо, качеството на живот на руснаците се усъвършенства, а високото равнище на престъпност стартира внезапно да понижава.



Графика, показваща зависимостта на Брутният вътрешен продукт на Русия от цената на нефта.

Един от основните проблеми в стопанската система беше попадането на Русия в „ клопката на междинните приходи “ преди повече от 10 години. За да излезе от него, бе нужна децентрализация, повече стопански и политически свободи. Подобни промени обаче можеха да застрашат вероятността на Путин да ръководи вечно. Така те не се случиха, а даже противоположното, държавата прибираше всичко за себе си. В резултат на това стопанската система стартира да отслабва, а действителните приходи на жителите да понижават. През 2014 година Путин окупира Крим, което докара до интернационалните наказания, утежняване на интернационалните връзки и нужда от инжектиране на обилни бюджетни средства в анексираната територия.



Крим ще стане водач по дотации - към 190 милиарда рубли годишно (около 2,5 милиарда евро). Вестник " Московский комсомолец ", 11 юли 2014 година

Ситуацията продължи да се утежнява.

Години преди нахлуването в Украйна Путин наруши обещанието си в никакъв случай да не трансформира конституцията в сходство със личните си ползи и анулира своя мандат. В съветското общество тогава настроението беше нещо като: „ Е, нищо. Старецът не е безконечен. Няма да отнеме доста време да го изтърпя ".  Такива мисли вдъхнаха известно успокоение и религия в бъдещето, което беше прекратено на 24 февруари 2022 година След нахлуването в Украйна нещата на фронта на съветската войска се объркаха, което можеше да провокира вълна от рецензии към управляващите и всеобщи митинги в страната. За да избегне евентуални проблеми, Държавната дума одобри няколко репресивни закона, налагащи строга цензура и най-после извади от закона всяко мнение друго от това на Кремъл. В резултат на това публицисти, самостоятелни от страната медии и елементарни жители, които не могат да мълчат, бяха принудени да изоставен Русия. Има прекомерно огромни опасности за свободата им, даже единствено в случай че нарекат войната в Украйна " война ", а не всеки е подготвен да ги одобри, както да вземем за пример депутатът Алексей Горинов.

„ За какъв конкурс за детска рисунка можем да приказваме, който да съвпадне с Деня на детето, или за образуване на танцови стратегии, отдадени на Деня на успеха, когато децата умират всеки ден в нашата страна? За сведение ще кажа, че в Украйна починаха към 100 деца и те остават сираци. И внуците, и правнуците на участниците във Втората международна война в този момент са хвърлени в разгара на тези военни дейности на територията на Украйна. Смятам, че всички старания на гражданското общество би трябвало да бъдат ориентирани единствено към прекъсване на войната и евакуиране на съветските войски от територията на Украйна. “ Тези думи на Горинов бяха оценени от съвета на депутатите като разпространяване на подправени вести за съветската войска и Алексей беше наказан на 7 години затвор.



Алексей Горинов в Мещанския областен съд на Москва на 21 юни 2022 година Снимка: Александра Астахова за " Медиазона "

Толкова строга военна цензура доста въздейства върху оценката на публичното мнение и затруднява социологическите проучвания.

„ Отделно съм сюрпризиран, че хората се базират на социологически изследвания и споделят, че руснаците поддържат войната. Тук преди малко поръчахме анкета. От 31 000 респонденти 29 400 прекъснаха връзката и отхвърлиха да отговорят, когато чуха какво ги питаме. Само тези, които са за (за войната), дават отговор на социологическите изследвания “, написа в своя Twitter съветският политик Максим Кац.

Същата вечер, когато съветските управляващи оповестиха началото на мобилизацията, планът " Хроники " започва телефонно изследване на руснаци. Само 51% от респондентите декларират, че поддържат „ специфичната интервенция “, а 17% намерено се афишират срещу нея и това е в режим на строга цензура, когато можете просто да пандизите и да не отговорите на чужд телефона, че сте срещу войната, както направиха да вземем за пример останалият % от интервюираните.



Намаляваща съветска поддръжка за войната на Русия в Украйна

Обявяването на готовност предизвика бягството на руснаците в чужбина. Според разнообразни статистики повече от един милион души са избягали от Русия. Това не е миграцията на бедните в търсене на някакъв тип приходи за оцеляване, това е миграцията на добре образовани програмисти, инженери и предприемачи с добър финансов и интелектуален капитал, който те в този момент са взели със себе си отвън Русия. Тези руснаци си потеглиха, с цел да не осакатяват и да не умрат в окопите за неразбираемите цели на един дъртак, а да живеят и да се развиват в сигурност.



Брутният вътрешен продукт на Грузия ще нарасне с 10% поради идването на руснаците.

Реалната картина е, че доста руснаци не поддържат войната, само че ние няма да разберем техния прецизен брой, до момента в който има военна цензура, а ходенето на протест най-вероятно може да приключи със затвор. Русия измина дълъг път с Путин от стопански напредък през 2000-те години до цялостен неуспех. Путин докара Русия до обстановка, в която същинските ѝ съдружници са Иран и Северна Корея. Икономиката е в застой, младите руснаци умират всеобщо на фронта, убиват украинци, престъпността в страната още веднъж пораства, Русия изпадна в интернационална изолираност, публицистите бягат от страната, а милиони образовани и богати съветски жители напущат своите домове и отпътуват за прилежащи страни, като вземат личния си потенциал със себе си, както и добития капитал, единствено с цел да спасят живота си.



„ В Русия броят на закононарушенията с оръжие се е нараснал с съвсем 30%. Лидери в растежа на този тип престъпност са граничните региони (с Украйна) “, написа РБК.

Подобен сюжет при започване на ръководството на Путин би изглеждал като сюжет от холивудски филм за Апокалипсис, само че той го трансформира в действителност за Русия.

Само успеха на Украйна в тази война се преглежда от доста руснаци като действителен късмет за смяна в страната ни. Тогава всеки избягал ще може да се върне и да продължи да живее и да се развива тук.

Русия ще може да стартира да заплаща репарации на Украйна и да възвърне връзките си с външния свят, да възвърне репутацията си и да стартира да притегля задгранични вложения в стопанската система си.

Предстои сложна работа за бъдещите политици, само че без украинска победа сходни вероятности са доста неразбираеми.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР