От обвинителния акт не става ясно дали смъртта на Ламбри

...
От обвинителния акт не става ясно дали смъртта на Ламбри
Коментари Харесай

Извършено ли е убийството в Куклен с особена жестокост? Върнаха делото за поправка

От обвинителния акт не излиза наяве дали гибелта на Ламбри Лятев е настъпила по изключително непосилен за жертвата метод и това ограничение правото на отбрана на подсъдимия, а до известна степен и на част от потърпевшите. До този извод стигна състав на Пловдивския областен съд и върна делото за убийството в Куклен на прокуратурата. От държавното обвиняване би трябвало да отстранят и още няколко неточности по делото – какво е точното количество алкохол в организма на убития, както и една техническа неточност за годината на закононарушението.
Прочетете още
Подсъдим за закононарушението е 49-годишният Мариян Паскалев, който съзнателно е умъртвил 55-годишния си братовчед Ламбри Лятев. Настоящото обвиняване против по-младия мъж е за осъществено ликвидиране по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Ако бъде приет за отговорен Паскалев може да получи от 15 до 20 години затвор, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.

Инцидента стана на 29 декември 2022 година Двамата мъже са родственици и живеели в прилежащи къщи в Куклен. Често си гостували и употребявали алкохол, като от време на време се карали за дребни неща, както се случило и в деня преди убийството - 28 декември 2022 година

Тогава Паскалев обвинил жертвата, че е разрушил вратата на къщата му и е взел от ракията му. На идващия ден към 20:00 ч., откакто се прибра и пил алкохол, Паскалев решил да потърси пояснение от Лятев поради ракията. Отишъл в къщата му, където сред двамата зародил скандал. Паскалев почнал да му го удря и рита по главата и тялото, завлякъл го отвън къщата и траял да го бие. След това го изоставил в безпомощно положение, прибрал се в дома си и траяли да пие.  По-късно родственик на Ламбри подал сигнал на тел. 112. Пристигналите на място лекари установили гибелта му.

Според обвинителния акт Паскалев е нанесъл голям брой мощни удари с юмруци и крайници по цялото тяло на жертвата, които са довели до черепно-мозъчна контузия, коремна контузия и гръдна контузия със строшаване на голям брой ребра. Вследствие на тях 55-годишният Ламбри Лятев е умрял.

Към момента по делото е изяснено, че по-голямата част от околните на убития не желаят да участват като страни по-делото и няма да се конституират като частни обвинители и цивилен ищци в процеса. Единствено Димитър Лятев, един от синовете на убития, е предявил иск за 3000 лв., за направените разноски за заравяне и 100 000 за нанесените неимуществени вреди.

Връщането на делото стана по искане на юристите на подсъдимия – Красимир Елдъров и Георги Кутрянски. Според тях наблюдаващият прокурор е изразил персонално мнение, спорно на осъществената експертиза. Експертите са приели, че няма данни за гибел по изключително непосилен метод, а прокурорът не се е съгласил с това, като е описал, че убийството е осъществена с особена свирепост, само че без да изясни на каква база е достигнал до този извод.

След премахване на грешките юристите показаха подготвеност процесът да протече без да се разпитват 5 от очевидците по делото.

По делото ще бъде изискана информация и дали убития Ламбри Лятев е имал нелегално оръжие. Според юрист Елдъров и юрист Кутрянски по този метод ще бъдат изяснени спомагателни  данни за личността на Лятев, както и за това позволен ли е предявения цивилен иск от сина му за 100 000 лева. 

Решението за връщане на делото за премахване на процесуални неточности в обвинителния акт може да бъде обжалване в 7-дневен период пред Пловдивския апелативен съд.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР