От няколко седмици по пазарите в страната се появиха първите

...
От няколко седмици по пазарите в страната се появиха първите
Коментари Харесай

Видите ли такъв надпис на черешите през май – лъжат ви

От няколко седмици по пазарите в страната се появиха първите череши, само че продажбите вървят едва, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Първоначално алените плодове идваха на борсите като импорт от прилежаща Гърция, само че към този момент може да се откри и българско произвеждане от ранните сортове.

Част от търговците, поради по-голяма продажба и привличане на клиенти, слагат подвеждащи надписи, че черешите са от Кюстендил. " Кюстендилска хрущялка “ е най-експлоатираният надпис, тъй като този тип череша се слави с превъзходните си вкусови качества.

Факт е обаче, че сладките продове в Кюстендилско към момента не са узрели макар, че тази година акцията ще избърза най-малко със седмица.

" От няколко години има черешови дървета, отглеждани в оранжерии, само че те са малко като повърхност и няма по какъв начин да захранят всеобщите пазари “, изяснява производител.

Самият вид е селектиран в Института по земеделие - Кюстендил. Плодовете са едри, сърцевидни и с мрачно алена кожица. Плодовото месо е компактно, розово-червено, сладко и с приятна киселина, а сокът е мрачно червен и с доста положителни вкусови качества. Родовитостта на сорта е доста добра. Според експертите този вид узрява през месец юни и няма по какъв начин плодове от него да се продават сега на пазара.

Овощарите са безапелационни, че по това време на годината кюстендилски череши няма на борсите, а в случай че плодовете се оферират за такива – търговците лъжат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР