От началото на януари до средата на февруари, столичани са

...
От началото на януари до средата на февруари, столичани са
Коментари Харесай

Столичани са внесли над 81 млн. лв. местни данъци и такси

От началото на януари доникъде на февруари, столичани са внесли 81, 161 млн. лева локални налози и такси, оповестиха от Столичната община. За същия интервал на предходната година приходите от данъци за недвижими парцели и МПС са били 74, 478 млн. лева, прецизират от дирекция „ Общински доходи “.

Отстъпката от 5% за налог здания и МПС важи до 30 април, в случай че цялата сума се внесе едновременно. До края на април е крайният период и за първата вноска на такса битови боклуци.

Общини със загуби за над 110 млн. лв. поради данъчните преференции

Ако плащате локалните данъци на части, периодите за това са:

- Данък недвижими парцели и налог МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска;
- Такса битови боклуци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Данъците могат да се заплащат и през интернет страницата на Столичната община. Освен с ПИН-код, публикуван от общината или ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, физическите лица могат да влизат в системата и с електронен автограф.

 istock istock
Друга опция е да заплатят своите налози по банков път, посредством финансови медиатори или в един от 22-те данъчни отдела на Столичната община, без значение от адреса на парцела или на задълженото лице.

Печатането на данъчните известия за София към този момент стартира и разпращането им до притежателите на недвижими парцели в столицата ще стане в края на този месец. По същото време ще бъдат изпратени и електронните писма до 25 455 софиянци, които избират да получават известията по имейла, вместо в пощенската кутия на блока си.

В известията е изчислен размерът на налог здания и такса боклук, които притежателят дължи за парцелите си на територията на Столична община. На обособен ред е информацията за съществуване на остарели отговорности, в случай че има такива.

По закон, при заплащане на локални налози и такси постъпилите средства покриват отговорностите по реда на тяхното пораждане. Така че, в случай че имате пропуснат налог за минали години, при заплащане в този момент ще се погасят първо старите задължения, а друг за 2024 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР