От началото на войната в Украйна за ремонт и поддръжка

...
От началото на войната в Украйна за ремонт и поддръжка
Коментари Харесай

Яхтата на Путин е струвала 32 млн. долара от началото на войната, разкри екипът на Навални

От началото на войната в Украйна за ремонт и поддръжка на плавателния съд Graceful, прочут като " яхтата на Путин ", са изхарчени към 32 млн. $. Това разкрива на екипа на опозиционния политик Алексей Навални , който излежава присъда в по тази причина.

През януари 2022 година, месец преди началото на пълномащабната експанзия на Русия, 82-метровата яхта, чиято стойност е 100 млн. $ , е евакуирана от Германия в Калининград . Както допускат проверяващите, това най-вероятно е направено поради опасността от възможен арест на кораба.

Graceful е един от седемте кораба, глобени от американските управляващи през юни 2022 година В началото на октомври предходната година яхтата е преименувана на " Косатка " и е преместена от пристанище Калининград в Санкт Петербург.

Преди да бъде изтеглена в Калининград, тя е била ремонтирана в докове в немския град Хамбург. Според листата на ремонтните работи, с който разполагат сътрудниците на Навални, за възобновяване на външния и вътрешния тип на яхтата, както и за закупуване на скъпо съоръжение и мебели, са изхарчени няколкостотин милиона рубли.

Например единствено за дървени произведения за яхтата са изхарчени повече от 240 млн . Още 208 млн. са платени за построяването на специфичен басейн за плуване в намерено море, който е закотвен към яхтата.

Други 10 млн. рубли са дадени за закупуването на две палубни биокамини, 6 млн. - за килими за каютите, и така нататък Като цяло ремонтът и поддръжката на яхтата Graceful са коствали 3 милиарда рубли (32 млн. долара).

" Точно в този момент, по време на войната, за играчката на Путин са изхарчени 3 милиарда От тях 2 за ремонт, още 1 за поддръжка (заплати на екипажа, режийни разноски, връзки, 92 млн. за предпазване в изсъхнал док, гориво, развлечения). Тези пари ще продължат да се харчат ", пишат от екипа на Навални и прецизират, че сега яхтата пътува със специфичен конвой през света по Северния морски път.

Официалният притежател на яхтата " Graceful ", както написа Би Би Си, е компанията " Аргумент ". Нейни съоснователи са Александър Колпаков , шеф на Управлението за ръководство на имуществото на президента, и Олег Кузнецов , шеф на военно поделение 1473 на Федералната работа за защита. Строежът е поръчан от компания от Бахамските острови, а оператор след стартирането на кораба е кипърски филиал на държавната компания " Совкомфлот ".

По данни на проверяващия център " Досие " обаче същинският покупател на плавателния съд може да е другар от детинство на Путин - 70-годишният съветски предприемач Пьотр Колбин. Той е получил 1,12 милиарда $ от препродажбата на газовата компания " Ямал СПГ " и е платил за построяването на яхтата.

Маршрутът на яхтата през 2018 година, както отбелязва изданието " Собеседник ", неведнъж е съвпадал с графика на президента. Тя постоянно е била забелязвана в покрайнините на Сочи, където се намира резиденцията му " Бочаров бързей " , и наоколо до двореца му на нос Идокопас .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР