От началото на седмицата следим обиколката на китайския президент Си

...
От началото на седмицата следим обиколката на китайския президент Си
Коментари Харесай

След визитата на Си Дзинпин в Сърбия и Унгария - коментар на дипломата Сречко Джукич

От началото на седмицата следим обиколката на китайския президент Си Дзинпин, която стартира от Париж, мина през Белград и приключи в Унгария. В Будапеща, след срещата си с Виктор Орбан китайският водач съобщи, че двете страни стартират " златно странствуване ". Какви са ползите на азиатската страна на Балканите, вижте в изявлението на Николай Кръстев с дипломата и анализатор Сречко Джукич.

Българска национална телевизия: Благодаря Ви, господин Джукич, че приехте поканата на Българската национална телевизия да бъдете наш събеседник. Кажете апелирам, по какъв начин би трябвало да гледаме на визитата на Си Дзинпин в Белград в този миг?

Сречко Джукич: " Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград минава с огромни фанфари и вдъхновение на управляващите, и с огромни упования от хората. Подписан бе огромен пакет документи, над 30 разнообразни документа - на процедура от всички области на живота – стопанска система, просвета, техника, технологии, а наподобява, че короната на това посещаване и на всички подписани документи, е общото изказване на китайския президент Си и на сръбския президент Вучич за бъдещето, към което дружно ще вървят. Така, че остава още доста да се проучва това посещаване и да се види, какво значи визитата на огромния при дребния брат. Защото в случай че желаеме в резюме да погледнем обратно и най-кратко да оценим днешното посещаване на китайския президент в Сърбия, тогава с две думи бихме могли да кажем: посещаване на огромния брат при дребния брат. "

Българска национална телевизия: Какво би трябвало да значи това посещаване в края на краищата? Доколко Сърбия и Унгария са значими за китайската външна политика и за целия район тук?

Сречко Джукич: " Мисля, че са доста значими. Мисля, че Китай, в случай че мога условно да кажа по този начин, откри уязвимата точка на Европа, надлежно на Европейския съюз. Европейският съюз явно не обръщаше задоволително внимание на Сърбия и на Унгария, какво вършат те и по кой път вървят и по какъв начин развиват своите връзки с Народна република Китай като огромен световен състезател и съперник на Запада, на Европейския съюз и на Съединени американски щати. Затова Китай съумя да направи от Сърбия собствен плацдарм, собствен трамплин към Европа, в огромна част и от Унгария. Китай съумя да всмуче, да се интегрира, да се настани в доста ниши на публичния, стопанския, научния и даже в културния живот на Сърбия, което може да има, а несъмнено ще има дълготрайно отражение и последствия. По отношение на сегашната обстановка в Европа това може единствено да спре Сърбия и евентуално да я отдалечи от Европейския съюз. "

Българска национална телевизия: Г-н Джукич, икономическите отговорности на Сърбия към Китай, които виждаме, през последните десетина и повече години нарастват доста. Какво значи това за сръбската стопанска система и сръбската политика?

Сречко Джукич: " За страдание, аз желаех да повдигна този въпрос и е добре, че ми го зададохте. Днес в Сърбия за това никой нищо не приказва и не мисли. Китай е най-големият заемодател на Сърбия през днешния ден. От външен дълг на Сърбия представляващ 35-36 милиарда $ или евро, на Китай се падат 18 милиарда заеми и задължения. Сърбия е задлъжняла към Китай до гуша. За това никой не приказва, всички го замитат под килима, като пристигна време за заплащане на заемите, а то към този момент идва, някой различен ще ги заплаща, а не слабата сръбска стопанска система. Впрочем, това не е единствения проблем в сръбско-китайските връзки, т.е. това не е единствено проблем сред по-големия и по-малкия брат. Тук има още доста проблеми като това да се продават много остарели и екологично несъответствуващи вложения и технологии и се стигне до такава степен, че китайците ни дават заеми, само че всички заеми се употребяват от техни компании, те са основните реализатори на всички действия в Сърбия и доста други неща, които още не са транспарантни, както всички тези цивилен компании от Китай, които вземат участие за създаване на автомагистрали, мостове, ж. п. линии, метрото в Белград, и всички тези действия се правят въз основа на директни съглашения, без търгове. Много експерти споделят, че китайските действия са два до три пъти по-скъпи от цените на съответните действия, които могат да се осъществят посредством търговете. Разбира се, ние имаме проблем и с китайската технология, която не е на равнището на европейските екологични условия и още редица други проблеми. Макар, че в Сърбия се разпореждат огромни очаквания на китайския пазар в съглашението за свободна търговия, подписано с Китай, този пазар е много надалеч, изисква огромни разноски за превоз и по този начин нататък. Значи, проблемите с Китай, с китайската търговия, занапред ни чакат през идващите години. "

Българска национална телевизия: Г-н Джукич, Сърбия има към този момент ново държавно управление, каква ще бъде външната политика на Република Сърбия? Виждаме, че новият външен министър пристигна от позицията на дипломат на страната ви в Съединени американски щати. Това може ли да значи нещо?

Сречко Джукич: " Трудно е това да значи нещо в краен смисъл. Той към този момент може да има, да е минал през някои невисоки американски равнища,но външната политика на новото държавно управление е избрана като политика на последователност. Значи, външната политика на Сърбия няма да се трансформира, съществува оневинен боязън, че настоящето посещаване на президента Си Дзинпин ненапълно сподели, а анализите ще потвърдят това, че Сърбия ще продължи с отдалечаването си от Европейския съюз. "

Българска национална телевизия: Преди няколко седмици президентът Вучич беше в Париж, където наподобява контракти покупка на френски товарни самолети „ Рафал “. Можем ли да кажем, че по този метод Белград купува благоразположението на Париж при решаването на някои балкански въпроси, като да вземем за пример въпроса с Косово и Метохия, а въпреки това въпроса за Босна и Херцеговина?

Сречко Джукич: " Абсолютно всяка военна поръчка, изключително толкоз огромна, каквато е покупката на една ескадрила Мираж. Някъде към 3 милиарда евро ще коства тази ескадрила и може да се подведе под критерия покупка и политическо благоволение. Впрочем, аз мисля, че е прекомерно рано да се приказва за това. Изявленията, дадени по време и след визитата в Париж и диалозите с Макрон, прекомерно доста излъчват оптимизъм, а действително нещата са напълно разнообразни. Заводът, който създава тези самолети, мисля, че е Дасу, той с огромно усложнение може да ги създаде тези самолети до 2030 година, тъй като листата на чакащите е доста огромна, а Сърбия е последна в тази листа за поръчка на самолети. От друга страна, Сърбия би трябвало да обезпечи пари за тази поръчка. Трето нещо, не става въпрос единствено за пазаруването на самолети. Трябва и образование на водачи и освен на водачи, а и на механически личен състав за поддръжка на самолетите. Мисля, че прекомерно огромните думи са обещаващи и произнесени оптимистично, а нещата не са добре премислени. "

Българска национална телевизия: Много благодаря, господин Джукич за коментара, който направихте. С Вас ще продължим да следим всички събития за балканските страни.

Сречко Джукич: " Съгласен съм, благодаря Ви и поздрави на Вашата телевизия и персонално на Вас и на българските фенове. "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР