От началото на новата година отчитаме ръст при грипните заболявания.

...
От началото на новата година отчитаме ръст при грипните заболявания.
Коментари Харесай

Общопрактикуващ лекар: Ковид-19 бавно пълзи нагоре и набира сила

От началото на новата година отчитаме растеж при грипните болести. Увеличават се и случаите на Ковид-19. В Гърция вкараха спомагателни ограничения поради високата заболеваемост.

" Това, което се случва в Гърция, се случва и при нас, само че при нас не се приказва. Имаме 9 умряли за 24 часа, министерството изрича съболезнования. Министерството на здравеопазването би трябвало да вземе ограничения, най-малко в заведенията за извънболнична помощ да има заповед по райони да се влиза с маска. В коридорите, в случай че има двама съмнителни с Ковид-19, други са пристигнали за медикаменти, само че са дружно, в лечебните заведения най-малко вършат проби - първото, което вършат там ", разяснява общопрактикуващият доктор доктор Георги Миндов пред Bgonair.

Той съобщи, че към момента в България липса лекарство за лекуване на Ковид-.19, което се ползва в други страни. Лекарят посочи, че то може да бъде животоспасяващо за пациенти от рискови групи, каквито са хората с диабет.

" Обаждат ми се обезпокоени хора, млади, питат какво да вземат, могат ли да си го купят. Лекуваме ги по рецептата на Мангъров - чайчета, билки и витамини. Първата битка, която повеждам, е да убедя пациента, че би трябвало да си направи тест, грип ли е Ковид ли е ", съобщи доктор Миндов.

Неговата процедура демонстрира, че при имунизираните пациенти няма случай на разболяване. Като проблем той уточни, че доста хора остават недиагностицирани и не се лекуват.

" Има доста хора, които се затварят у дома, боледуват, не се лекуват, връщат се в обществото и разнасят болест. Грипът е по-малък още, надалеч сме от епидемиологичните равнища. Доста ваксини се сложиха противогрипни, което се отразява. Но Ковид-19 постепенно пълзи нагоре и набира мощ в нашия район ", регистрира общопрактикуващият доктор.

Той предложи болните да викат кола за спешна помощ, а не да вървят до болница с персонален автомобил, тъй като има риск да не бъдат признати.

Д-р Миндов напомни, че преболедували ковид или имунизирани през 2022-2021 година към този момент нямат имунитет и предложи да си слагат ваксина.

" При възрастен човек с температура над 38 градуса - мислете за Ковид-19 ", прикани медикът.

По отношение на взрива на болни от морбили в Румъния, той съобщи, че у нас няма регистриран случай, само че има пропуски във имунизациите. Затова има открити кабинети, в които се слагат ваксини.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР