От началото на ноември започва ежегодния мониторинг на зимуващите гъски

...
От началото на ноември започва ежегодния мониторинг на зимуващите гъски
Коментари Харесай

Започва мониторингът на зимуващите в България гъски

От началото на ноември стартира годишния мониторинг на зимуващите гъски в България. Това оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Регионите, където ще се проведат преброяванията, са Приморска Добруджа, Бургаските влажни зони и Свищовско-Беленската равнина.

Дейностите ще продължат до идния март два пъти месечно. Национален координатор е Михаил Илиев, който е специалист в Българско дружество за защита на птиците и отговорник по мониторинга и природозащитните действия в границите на плана "Сигурен прелетен път ".

Традиционно в региона на Свищов гъските идват доста по-рано - още в края на октомври. И тази година не е била изключение. Затова към този момент е осъществен първият мониторинг там и са следени 6447 огромни белочели гъски. Освен това над блатата в Природен парк "Персина " са регистрирани и снимани екземпляри на рядката за нашите ширини белобуза гъска /Branta leucopsis/.

Все още чакаме първите червеногуши гъски за сезона. Маркираните с предаватели гъски, които от Българско дружество за защита на птиците не престават да наблюдават, към момента да много надалеч, показват от организацията.

По време на сегашния есенно-зимен сезон дружно с сътрудниците им от другите страни, където зимува червеногушата гъска, от Българско дружество за защита на птиците ще създадат и няколко интернационално координирани мониторинги - в България, Румъния и Украйна. Това по-мащабно броене е доста скъпо и дава информация и цялостна визия за местата на зимуване на международната популация на червеногушата гъска и за размера й. В допълнение способства и за изясняване размера и местата за централизация на прелетната популация на огромната белочела гъска.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР