От началото на годината тенденциите са хубави – имаме устойчив

...
От началото на годината тенденциите са хубави – имаме устойчив
Коментари Харесай

Хубавият кашкавал не може да струва под 15 лв. В Германия са евтини само нискокачествените продукти

От началото на годината трендовете са хубави – имаме резистентен пазар и нищо не допуска да забележим дестабилизиране. Това сподели ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) Владимир Иванов в изявление за Българска телеграфна агенция, в което разяснява обстановката за първото тримесечие на 2024 година, която комисията следи. 

ДКСБТ изготвя седмични, месечни и годишни бюлетини за цените на едро на питателните артикули, плодовете и зеленчуците, търгувани на записаните стокови борси и пазари на производителите у нас. 

Той разяснява цените на кашкавала, като уточни, че от 2023 година година насам комисията следи вариации в цената му на едро с 4-5 стотинки, а в цените на дребно се виждат всевъзможни вариации, в това число и доста огромен растеж. По думите му е доста значимо да се приказва за качество на храните и да се работи по потребителската просвета. За съответния образец той уточни, че прекрасен кашкавал не може да коства 15 лева/кг.

" Има обособени обекти, които си разрешават по-високи нива, само че тук към този момент е въпрос и на ползване. Нека българските консуматори добре да се осведомят за цените на едро, да наблюдават трендовете, осведомено да отидат на пазара, без значение какви приходи имат и да не способстват неприятни търговски практики.

Такива практики са, когато търговецът желае да се вземе доста над справедливата цена, защото пазарната цена е такава, каквато дефинира търсенето и предлагането ", прикани ръководителят на ДКСБТ.

По думите му има опити за добиване на повече полза, от време на време даже поради недоумение на процеса, само че потребителят е този, който може да ги пресече.

" Ако хората концентрират вниманието си към цените на услугите, ще схванат, че пазарът на храни е с най-малки ценови промени по отношение на всички типове пазари в резултат на мощната конкурентна среда и на това, че това е най-прозрачният вероятен пазар. Имаме доста на брой играчи в здрав конфликт и мъчно може да се въздейства на този пазар с изключение на с обща суматоха и психически нервности ", добави Владимир Иванов.

По думите му за такава суматоха са способствали фактори като пандемията и войните по света, само че силата на потребителите е такава, че може да промени пазара напълно, стига да желаят това.

По отношение на качеството Владимир Иванов означи и това, че образци с по-ниски цени на храни в западни страни като Германия не са точни, тъй като не става въпрос за едно и също качество. В Германия са евтини нискокачествени артикули, до момента в който у нас има артикули, които са нискокачествени и скъпи. Ако сравнявате да вземем за пример хубаво месо, там ще го купите много по-скъпо, в сравнение с у нас ", разяснява той. 

Владимир Иванов уточни, че има всеобщо произвеждане на близки дестинации до България и се чака по-голямо предложение, което ще докара до спад на цените.

Това не е добра новина за нашите производители, защото те обичайно ще стартират да оферират на по-високи равнища. Не са доста опциите нашите оранжерийни производители да стават по-ефективни, само че има и друга наклонност - без значение, че българският артикул е по-скъп, се избира от потребителите като качество и надлежно за покупка, означи той.

По думите му огромният проблем са незадоволителните количества, тъй като в случай че произвеждахме повече плодове и зеленчуци, цената им на пазара би била по-добра. Абсолютно стимулирани са цените на оранжерийните производители и от предходната година, и от тази. Естествено, те не може да са под разноските на самите производители, които се покачиха, посочи ръководителят на комисията. 

Той даде образец също, че цената на зелето сега е много висока, тъй като е отвън сезон. Най-ниските нива се следят сред юни и юли.

Председателят на ДКСБТ не чака разтърсвания на пазара около Великден.

" В последните години се появи, че сме отвън практиките да следим съществени вариации на цените към огромни празници. Може да има и ще има обособени места с изкуствено завишаване на цената на агнешкото месо, само че предходната година сподели, че тези, които правеха това, не съумяха да го продадат. Пазарът в действителност е доста конкурентен и доста мъчно разрешава подобен вид отрицателни въздействия.

Той за прощален път потвърди, че е най-хубавият регулатор, по-добър, в сравнение с всевъзможни други намеси, защото всяка една интервенция носи своите негативи. Това, което би трябвало да прави страната, е да следи да се съблюдават разпоредбите такива, каквито са, да са идентични за всички, да не се добиват конкурентни преимущества в резултат на това, че някой не съблюдава законите ", акцентира Владимир Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР