От Министерството на труда и социалната политика изпратиха официална позиция

...
От Министерството на труда и социалната политика изпратиха официална позиция
Коментари Харесай

Социалните служби ще са арбитър в спора между майка, баба и дете

От Министерството на труда и обществената политика изпратиха публична позиция до медиите по отношение на случай на дете в риск вследствие на напрегнати връзки сред родителите и баба му .
Прочетете още
Подадени са голям брой сигнали към МТСП, ДАЗД, Агенция за обществено подкрепяне още преди месец. Разясненията от общественото министерство идват на фона на убийството на Пейо Пеев в София. Припомняме, че обвинени са жена му у нейната майка, а хипотетичният претекст е спор за настойничество на дете.

Относно случая на детето в риск МТСП заяви, че в края на декември 2023 година е получен сигнал относно  13-годишно дете, което очевидно и умишлено показва волята си, че не желае да живее с родителите си в чужбина.  Сигналът е подаден от бабата на детето по майчина линия.

В тази връзка е наложена краткотрайна възбрана на детето да напуща страната, като то ще бъде краткотрайно настанено при баба му.

Една от аргументите за решението е, че в хода на работата по случая е открито, че върху детето е упражнено принуждение, в резултат на което са получени контузии. На този стадий информацията сочи, че причинителят е прочут на майката. Съгласно амбулаторния лист, публикуван от УМБАЛСМ " Пирогов " на 09.01.2024 година, детето е със " счупена долна челюст, закрита ". Налице е и нагледно проучване от МДЛ " Русев " (представено от майката на детето), според което липсват данни за посттравматични промени на некрокраниума.

В хода на оценката на сигналите вършат впечатление  напрегнатите връзки сред родителите на детето и членовете на разширеното семейство,  отбелязват от МТСП. Всяка от страните изрича изказвания, които са спорни, и това изисква изчерпателен разбор на постъпилата информация, като се има поради и документално декларираното предпочитание на детето.

Проверка по случая се прави и от прокуратурата.

По данни на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) до м. юни 2022 година малолетното дете и родителите му са живели в България в разнообразни обитаеми места. След това, поради трудовата ангажираност на родителите, са отпътували в чужбина, като са живели в Парагвай, а от м. септември 2023 година в Бразилия. Честата промяна на местоживеенето на родителите е съдействала за повишение на тревогата у детето и то е изразило предпочитание да бъде изпратено при баба му и останалите родственици в България за коледните и новогодишни празници.

Бабата на детето подала сигнал на 20.12.2023 година,  че майката е пристигнала в дома ѝ и е взела със себе си детето. Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) е сезирана за случая на 21.12.2023 година, след получен сигнал от бабата, при която то е било отседнало при престоя си в България. От страна на ДАЗД е изпратено писмо до Държавно стопанско предприятие - Сердика за незабавно изследване на показаните в жалбата условия и при оценена нужда за предприемане на ограничения за протекция по отношение на детето за отбрана правата и ползите му.

По информация на АСП  на 10.01.2024 година е получен сигнал с данни за упражнено принуждение над детето , осъществено в границите на териториалния обсег на образователното заведение, в което то учи. На 11 януари е извършено съвещание на мултидисциплинарния екип, в границите на което ангажираните институции са разискали случая, обменили са информация, изслушани са майката на детето, бабата по майчина линия, както и детето, по категорично негово предпочитание.  Майката е изразила безапелационното си предпочитание детето да живее дружно с родителите си в Бразилия.  Професионалистите, участвали на срещата, са се обединили към мнението, че ситуацията на детето не постанова предприемане на незабавна мярка за протекция - извеждане отвън фамилна среда.

Екипът е взел следните решения:
да се предприеме мярка за протекция в фамилна среда на съображение член 23 от ЗЗДет., като майката и детето се насочат към подобаващи обществени услуги в общността за " Оценка на наставнически потенциал " на майката и " Работа с психолог " за детето;да се насочи бабата към обществена услуга " Оценка на наставнически потенциал " на база на подадената от нейна страна декларация за настаняване на детето в фамилията ѝ.
В хода на работата мултидисциплинарният екип по случая е разгледал съответната обстановка на принуждение над детето, случила се на 09.01.2024 година, в която детето е отказало да тръгне с майка си и да се качи в автомобила на нейния прочут. Приятелят на майката е употребявал насилствени способи, с цел да вкара детето в автомобила. На срещата на екипа са изслушани  бабата и майката на детето, които дават спорна информация за случая.

На 22.01.2023 година е направено предложение от ДАЗД да бъде наложена административна мярка на съображение член 76а, алинея 1 от ЗБЛД за период до шест месеца от издаване на заповедта на детето, вследствие на която то няма да може да напуща рамките на България през този интервал.

До края на работния ден на 22 януари е наложена административна мярка от дирекция " Български документи за идентичност " на Министерство на вътрешните работи.

Ден преди този момент - на 21 януари зародила обстановка с детето на летище София, където детето и родителите са отишли за пътешестване за Мадрид. От страна на АСП е показана информация, съгласно която детето е споделило, че още  на аерогарата се е разплакало и е помолило личния състав на летището да извикат полиция.  Разпитано е от икономическа полиция и е изпратен екип от " Мобилна работа с деца в риск ". След това, още веднъж по искане на самото дете, е подхваната мярка за протекция " полицейска протекция " и то е настанено в Дом за краткотрайно настаняване на малолетни и малолетни (ДВНМН) към Министерство на вътрешните работи за период от 48 часа.

В извършения диалог детето е декларирало, че не желае да напусне България и би желало да бъде настанено в фамилията на родственици или близки, или в обществена услуга за резидентна грижа. По информация от Държавно стопанско предприятие - Сердика на 22.01.2024 година майката и бащата са посетили дирекцията и са декларирали, че желаят да се грижат за сина си, като ще останат в България колкото е належащо.

В тази връзка са дадени насоки от АСП за осъществяване на повторна среща с детето, на която то да бъде осведомено за решението на родителите му и да се вземе под внимание неговото мнение. На 23.01.2024 година шефът на РДСП - София-град е уведомил, че по време на срещата с детето  то е заявило документално своето предпочитание да бъде отглеждано от своята баба Росица Кирилова . По данни на шефа на РДСП - София-град, родителите на детето са посетили Държавно стопанско предприятие - Сердика, и Държавно стопанско предприятие - Лозенец, и са подали заявление, че не желаят синът им да контактува с бабата Росица Кирилова и с лелите си. Поради декларираното документално предпочитание на детето по отношение на настаняването му в фамилията на баба му по майчина линия Росица Кирилова и изтичащата мярка " полицейска протекция ", на 23.01.2024 година способената Държавно стопанско предприятие Сердика издава Заповед за настаняване на детето в фамилията на бабата по майчина линия.

От МТСП акцентират:
Не са отнети родителските права на родителите на детето. Горепосочените ограничения са краткотрайни и са съобразени с волята на детето, което напълно скоро ще навърши 14 години. Целта им е през интервала, в който са в действие, на родителите и детето да се обезпечи нужната професионална помощ, с цел да се възвърне салдото в фамилията и да се реализира схващане за правата на детето.Не са получени сигнали за съществуване на принуждение против детето от страна на членове на неговото семейство. Наложените ограничения разрешават на родителите да поддържат непрестанен контакт с детето си.Макар до структурите на МТСП да не са достигнали сигнали за физическо принуждение против него от страна на членове на фамилията му, са получени такива за притеснителното му психическо положение, за неуважение волята му от страна на родителите му да живее в България, където да построи непрекъсната и постоянна обществена среда, както и да върви на учебно заведение.
МТСП показва ясно мнение, че правата на децата са изконни, също както са правата на възрастните, и когато едно дете на сходна възраст неведнъж показва волята си устно и документално, страната с всичките си органи и институции следва да я вземе поради в работата, ограниченията и решенията си във връзка с детето.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР