От Информационно обслужване са изпратили писмо до ЦИК, с което

...
От Информационно обслужване са изпратили писмо до ЦИК, с което
Коментари Харесай

Информационно обслужване към ЦИК: Проблем с кода за гласуване няма

От " Информационно обслужване " са изпратили писмо до ЦИК, с което твърдят, че проблем с кода за гласоподаване няма. Става въпрос за публикувания от някои медии сигнал против зам.-министър Михаил Стойнов, в което подателят Георги Коларов твърди, че Стойнов е разменял софтуерни кодове за машините за гласоподаване с изпълнителния шеф на държавната компания " Информационно обслужване " Ивайло Филипов. Тази компания е формален преброител на изборите.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 514
Относно преписка за кода " Информационно обслужване " е изрично: " изявленията не са във връзка със систематичния или параметизирания код за гласоподаване ". Това бе оповестено на следващото съвещание на ЦИК през днешния ден.

" Както говорихме, прегледах нещата и извадих следното, което може да ползваш при подготовката за уикенда. Когато си подготвен, ми кажи и да задвижвам останалата част, тъй като нямаме доста време ", написа в имейла, за който се твърди, че е от Стойнов до Филипов. Следват няколко десетки реда софтуерен код. В него обаче прави усещане, че има данни за многомандатни изборни региони, а на локални избори такива няма. 

Оказа се, че кодът в действителност е от изборите през 2014 година и служи за инспекция и пресмятане на резултатите от парламентарни избори за 2013 година и 2014 година съгласно методиката, разказана в Изборния кодекс. Това бе оповестено доскоро от " Информационно обслужване ", като фрагментът към този момент е бил оповестен в интернет уеб сайтове. И също така е наличен на платформата за замяна на свободен програмен продукт.

" Електронно известие с сходно наличие не съществува и оповестеното в медиите от изпратения сигнал е подправено ", обявиха по-рано през днешния ден от " Информационно обслужване ".

От Гоце Делчев до ЦИК е пратено и питане дали председателите на СИК би трябвало да споделят междинната изборна интензивност на представителите на партиите и тя да бъде оповестявана обществено, " Сами могат да си дадат отговор. След като една информация е предоставена публично на ОИК, те сами могат да я дават по секции на всички, които се интересуват ", означи Силвия Стойчева от ЦИК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР