От Информационно обслужване АД отговориха в своя позиция на съпредседателя

...
От Информационно обслужване АД отговориха в своя позиция на съпредседателя
Коментари Харесай

Информационно обслужване опровергава политически спекулации на Асен Василев

От " Информационно обслужване " АД дадоха отговор в своя позиция на съпредседателя на Политическа партия " Продължаваме промяната " (ПП) в ефира на Нова телевизия изрази терзания за операции на идните избори, като уточни, че сдружението се занимава с организацията им.

От " Информационно обслужване " акцентират, че в никакъв случай не са се занимавали организация на изборите и не са управлявали машините за гласоподаване. От сдружението допълват, че изборите не се провеждат от един човек и още по-малко от изпълнителния шеф на " Информационно обслужване ", без значение кой е той.

В позицията се показва, че явно предстоят най-малко 2 месеца на политически спекулации преди изборите. Затова от " Информационно обслужване " излагат някои базисни обстоятелства по отношение на изборния развой, като също по този начин цитират фраза година американският министър на защитата Джеймс Шлезинджър от 1975 година: " Всеки има правото на лично мнение, само че никой няма правото на лични обстоятелства " .
 Министър Йоловски желае удостоверяването на машините за вота да е обществено
Министър Йоловски желае удостоверяването на машините за вота да е обществено

Има задоволително за осъществяване на сертификация на машините за гласоподаване

От сдружението декларират, че то не е имало и няма отношение към дейностите по техническо обезпечаване на машинното гласоподаване със профилираните устройства за електронно машинно гласоподаване, в това число настройване, инсталиране и модифициране на софтуера. Никога не е управлявало или съхранявало машините и не е имало отношение към логистично обезпечаване и техническо обслужване на устройствата, в това число на място в секционните изборни комисии (СИК).

От " Информационно обслужване " изясняват, че от въвеждането на машинния избор в България през 2014 година досега доставката на машините за гласоподаване, обезпечаването на тяхната техническа поддръжка, основаването и поддръжката на софтуера за машинно гласоподаване, логистика на доставката до СИК, в това число и отвън България, е ангажимент на компанията " Сиела Норма " АД, която е единствен сътрудник на производителя " Смартматик ". От " Информационно обслужване " показват, че това е видно от (ЦИК) в Централизираната автоматизирана осведомителна система " Електронни публични поръчки " (ЦАИС ЕОП) - за всички избори ЦИК афишира процедура на договаряне, без авансово утвърждение за възлагане на социална поръчка за дейностите по техническо обезпечаване на гласуването с машини непосредствено със " Сиела Норма " АД.
 Министерство на вътрешните работи шефът се надява на почтени и честни избори
Министерство на вътрешните работи шефът се надява на почтени и честни избори

Който и да му се наложи да провежда избори, главното нещо, което би трябвало да свърши, е да бъдат почтени и честни

За цитираните от Асен Василев парламентарни избори през юли 2021 година и ноември 2021 година същата година (за парламент, президент и вицепрезидент) също била оповестена от ЦИК без авансово утвърждение за   АД.

От " Информационно обслужване " акцентират, че според Изборния кодекс се занимават единствено организацията и технологията на компютърната обработка на данните в районните изборни комисии и в ЦИК от гласуването. Ангажиментът на компанията към изборите е разказан в член 57. (1) т. 33. (изм. - Дъждовни води, бр. 88 от 2020 г.), съгласно който Централната изборна комисия " дефинира условията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, в това число от машинното гласоподаване, не по-късно от 55 дни преди изборния ден и разпорежда осъществяването на " Информационно обслужване " АД ".
 ЦИК отхвърля да е саботирала машинното гласоподаване
ЦИК отхвърля да е саботирала машинното гласоподаване

А бавене в подготовката имало не от страна на комисията, а на " Сиела Норма "

От сдружението акцентират, че то е взело участие в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, локални, президентски избори и национални референдуми и от 2003 година до този миг нямало нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа .

" Нашата работа е транспарантна и всяка неточност би била елементарно установима и забележима - всички заинтригувани организации и лица имат опция да ревизират въведените от нашите оператори изборни резултати по време на компютърната обработка с данните от изборните протоколи от СИК, качени сканирани и цифровизирани на формалната интернет страница на ЦИК " декларират от на " Информационно обслужване ".

От сдружението акцентират, че компютърната обработка на изборните резултати постоянно била одобрявана без забележки или възражения от всички участници в изборния развой, в това число другите сформира на ЦИК - орган, чийто членове са представители на разнообразни политически партии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР