От хилядолетия изследователи по целия свят се опитват да намерят

...
От хилядолетия изследователи по целия свят се опитват да намерят
Коментари Харесай

Откриха еликсир против стареене: Тайната се пази от мистериозни същества с 8 крака

От хилядолетия откриватели по целия свят се пробват да намерят нещо, което ще разреши на хората да живеят по-дълго. Сега учените, които изучават мистериозни същества, наречени тардигради, може би са разкрили нещо, което ще помогне за закъснение на стареенето на индивида, пише Daily Mail.

Тардиградите са удивителни, съвсем микроскопични същества, които от време на време се назовават ​​още водни мечки. Тези животни са в положение да оцелеят даже в най-суровите условия, които биха довели до гибелта на други форми на живот.

Изследвайки тардиградите, учените са разкрили, че те имат CAHS протеини, които образуват гелове вътре в клетките. Тези протеини забавят виталните процеси, предотвратявайки увреждането на клетките. Авторите на новото проучване считат, че този гел може да е „ еликсирът срещу стареене “, който хората са търсили толкоз дълго.

Резултатите от проучването са оповестени в списанието Protein Science.



Международни учени са въвели протеини от тардигради в човешките кафези и са открили, че те се забавят и изпадат в нещо като „ хибернация “. Просто казано, протеините на водната мечка имат същия резултат върху хората, както и върху самите тардигради. 

Сега екипът има вяра, че може да забави стареенето на индивида, като сложи нашите кафези и тъкани в анабиоза, тъкмо както прави уплашената водна мечка. По-ранни изследвания към този момент демонстрираха, че уплашените тардигради могат да оцелеят при голямото налягане на дълбокото море, рисковите високи и ниски температури, цялостната дехидратация, дълготрайно недояждане, както и вакуума и радиацията в космоса.



Тайната на оцеляването на тардиградите се крие в тяхната форма на анабиоза. Всъщност тези животни са в положение да забавят цялото си тяло, в това число на микроскопично равнище, когато се усещат уплашени. Учените към този момент са разкрили, че водните мечки са в положение да навлязат в положение на биостаза, където могат да живеят години с цялостна дехидратация, до момента в който водата стане още веднъж налична.

Според съавтора на проучването, откривателя Силвия Санчес-Мартинес от Университета на Уайоминг, тя и нейните сътрудници са разкрили, че тайната на оцеляването на тардиградите в действителност е скрита в характерни протеини и тези протеини имат сходен резултат върху индивида.

Нещо повече, екипът също е открил, че човешките кафези с протеини от тардигради стават по-устойчиви на стрес. Това изобретение може да значи, че тардиградите са значимо оръжие в битката против остаряването на хората.



Снимки: Protein Science

Авторите на проучването имат вяра, че в случай че нашите кафези могат да устоят на увреждане на ДНК от слънцето или токсично излагане, както вършат клетките на водната мечка, може да успеем да забавим процеса на стареене.

В допълнение, резултатите от новото изследване могат да бъдат приложени и за превозване на човешки стволови кафези или медикаменти, като да вземем за пример медикаменти за лекуване на хемофилия, които изискват изстудяване. В резултат на това такива медикаменти ще могат да се изпращат без изстудяване, което значи, че повече хора ще могат да получат медикаментите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР