От гражданската група Да не допуснем Синеморец да се превърне

...
От гражданската група Да не допуснем Синеморец да се превърне
Коментари Харесай

Вера Стаевска: Веднъж построи ли се една грозотия, природата се възстановява трудно и много скъпо

От гражданската група " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг! " алармираха, че .
От самодейността " Зелени закони " молят държавното управление да се намеси и да приключи застрояването на едно от последните незастроени кътчета по Черноморието. Внесено е искане до екоминистъра Борислав Сандов да се наложи насилствена административна мярка за прекъсване на новите строителни действия.

Регионалната екоинспекция не е съгласна да наложи такава насилствена административна мярка , изясни в предаването " Хоризонт до обед " Вера Стаевска от екоинициативата " Зелени закони ".

Стаевска е на мнение, че откакто след Великден е била наложена насилствена мярка за прекъсването на градежа на пътя към обекта, би трябвало да може да се наложи и за самото строителство.

" Веднъж издигната тази постройка, тя по-късно доста мъчно може да бъде отстранена. Знаем, че в България всички противозаконни, полузаконни, посредством малки врати издигнати здания, си стоят. Веднъж построи ли се една грозота, природата доста мъчно се възвръща и доста скъпо . "

 Снимка: БГНЕС

Става дума за терен над плажа на река Велека.

" Поляната с голямата панорама към устието на Велека, над скалното образувание Корабите – едно неповторимо място, на което всички, които обичат Синеморец, отиват, с цел да снимат изгреви, залези. "

 Местността Поляните над скалната забележителност Корабите край Синеморец Снимка: Нели Дончева, Асоциация на парковете в България

Според Вера Стаевска въпросът е доста комплициран, а терените попадат под отбраната както на Натура 2000, по този начин и като част от Природен парк " Странджа " , само че заради липса на проекти за ръководство и на Подробен устройствен план на Община Царево има спекулации и " правни парадокси ".

В комплицираната коалиция, която ни ръководи, има две политически сили – Политическа партия и Демократична България, които имаха доста ясна поръчка за отбрана на Черноморието и опазването на природата, напомни Стаевска.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР