От Фейсбук профила на Станислава Коцева Никога няма да забравя

...
От Фейсбук профила на Станислава Коцева Никога няма да забравя
Коментари Харесай

Поредна нулева година за киноиндустрията заради Велислав Минеков

От Facebook профила на Станислава Коцева

Никога няма да не помни по какъв начин на едно чуване по член 29 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, така наречен министър Минеков на въпроса “Защо не са усвоени парите за кино ”, отговори със „ Защотото са пренасочени към бранш театрални изкуства, който пострада повече по време на пандемията ”.

Като човек, който повече от 10 години се е опитвал да се бори с уравнението кино=пари*2, където „ пари “ е съвсем константна 0, доста мъчно задържах страстите си в този миг.

Срещу мен стоеше човек, който смяташе, че едни хиляди, хиляди хора, заети в промишлеността нямат право и по-лошото нямат нужда да работят.

Сега пандемията свърши. Театрите са цялостни, което, несъмнено, е прелестно, значимо и вдъхновяващо, само че българско кино продължава да няма.

Безмилостната битка за спомагателните 31 000 000, които се връщат в държавния бюджет. Дългите денонощия на работните групи за създаването на закона и правилника, които бяха еднолично унищожени за едно нощ. Всичко, за което се бореше 44-тото национално заседание, тогавашната комисия по просвета и тогавашния шеф на НФЦ лека-полека потъва в канализацията на Министерство на културата, дружно с плановете, упоритостите, мотивацията, фантазиите и хляба на целият бранш.

Поредната блокирана сесия на НФЦ е реалност. Защо? Никой не ти споделя! Поредната нулева година за българското кино чука на вратата. Всички утвърдени за финансиране планове стоят на тръни и чакат. До скоро чакаха някой да им каже по кое време, към този момент стартират да чакат някой да им каже дали. Снимат се планове, напълно лишени от наличие, с цел да се оцелява, до момента в който геният стои заключен дружно с утвърденото финансиране, което от ден на ден наподобява като мираж. И също като мираж и двете стартират да се размиват в мелачката на всекидневието.

Най-вероятно някои от утвърдените планове в никакъв случай нямат да видят бял свят. Най-вероятно това, което художествените комисии са счели за значимо и значимо да бъде основано, в никакъв случай няма да стигне до българския фен, който почтително си е платил за него. Най-вероятно следващата година министерство на финансите ще каже “защо да ви дадем толкоз пари, като не можете да ги усвоите ” и още веднъж ще ореже бюджета на НФЦ, както направиха с целия бюджет за просвета. Най-вероятно, след години, критиците ще се чудят за какво толкоз надарени режисьори, артисти, оператори са създали по 1-2 кино лентата и са изчезнали и какво се е случило с българското кино на 20-те години на 21 век. И никой няма да повярва на “пари има, само че не можем да си ги вземем ”!

Аз имам вяра, че българското кино ще изплува. Най-малкото, с помощта на директивите, свързани с навлизането на платформите на районния пазар. Иска ми се, обаче, да се случи благодарение на страната, а не макар нея. Иска ми се да знам, че няма да се пропилее гения на толкоз доста превъзходни хора, свързани с киното. Иска ми се напълно скоро, тези, от които зависи, да си дадат сметка какъв брой извънредно доста губи българската аудитория. Иска ми се хората да излязат от торент файловете и стриймингите и да пълнят кино салоните на хубави български филми. И не виждам нито една причина това да не се случи!

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР