От доста време се води спор дали суровите или сготвените

...
От доста време се води спор дали суровите или сготвените
Коментари Харесай

Кои моркови са по-полезни: суровите или сготвените?

От много време се води спор дали суровите или сготвените моркови са по-здравословни за човешкия организъм.

Привържениците на „ готварската “ теза настояват, че повода за тяхното разбиране се крие в способността да се усвоява каротина, съдържащ се в морковите - мощен антиоксидант, който в организма се преобразува във витамин А, както и лутеина, главният пигмент на очната ретина. В хода на опит, по време на който горките моркови били варени, печени и готвени на пара, се открило: при положение, че се обработят топлинно, те демонстрират по-силна антиоксидантна и лутеинова интензивност. Количеството на каротеноидите понижава, само че ефикасността им се усилва с 14%. Тази на лутеина - до 11%. В същото време, въпреки да се унищожават някои витамини в тях, то тези, които остават, демонстрират по-голяма биодостъпност.

Почитателите на суровоядството обаче също имат съществени доводи. Първо: необработените моркови са по-здравословни за зъбите и венците, както и усъвършенстват кръвообращението. Второ: фибрите в този зарзават, имат позитивен резултат върху стомашно-чревния тракт.

Кой крив, кой прав?

Гликемичният показател в суровите моркови е над два пъти по-нисък от този на варените - надлежно 20 и 50. Този знак демонстрира смилаемостта на продукта и смяната в равнищата на глюкозата в кръвта след консумация. Ако морковите са топлинно обработени, се усвояват по-интензивно и към този момент в тях са налице елементарни въглехидрати, които предизвикват внезапно повишение на захарта. Организмът автоматизирано отделя инсулин, равнището на глюкозата се смъква – а по този начин още веднъж се появява мощно възприятие на апетит макар, че може да сте яли моркови напълно неотдавна.
5-те големи изгоди от консумирането на МОРКОВИ
Морковите са от зеленчуците, за които не се сещаме толкоз постоянно и използваме най-вече като добавка към супи и други ястия. Но изгодите...
Прочети повече
Най-ценните свойства на морковите обаче се крият в листата им. Малка клонка може да компенсира ежедневната потребност от селен. Тънките игловидни, само че меки листа превъзхождат самия зарзават по наличие на витамин С и минерали. Консумацията им оказва влияе удобно върху кожата и косата, мускулния тонус, надбъбречните жлези.

Сокът от сурови моркови е много известен. Той е водач по лечебни свойства измежду всички прясно изцедени питиета. Но с него би трябвало и да се внимава – процентът на естествени захари е висок, по тази причина сокът е противопоказен при гастрит и захарен диабет.

Предимство на суровите моркови е изобилното наличие на целулоза (фибри). Грубите целулозни нишки мъчно се смилат в стомаха и чревния тракт - по този начин пречат на усвояването на устойчивото нишесте, което се съдържа в морковите.  А когато се обработват термично, фибрите биват унищожени; нишестето се преобразува в елементарни въглехидрати, които елементарно влизат в кръвния поток.

Суровите и готвените моркови са прекомерно разнообразни. И ето за какво.

В тези зеленчуци по принцип има доста бета-каротин, който в организма се трансформира във витамин А. По каротин морковите се подреждат на второ място – единствено сладкият пипер е преди тях. Съдържат още протеин (930 мг на 100 г), тъй че засищат добре, въпреки да наподобяват лека храна.
Здравословни зимни предписания, които да опитате вкъщи
Зимата е тук, а ние трябва да заредим организма си с витамини и потребни субстанции, с цел да подобрим своя имунитет. В тази публикация ще р...
Прочети повече
По наличие на калий морковите са напряко съкровищница. В 100 г от тях има повече от 300 мг от този детайл.

Смята се, че при готвене (термична обработка) множеството от потребните съставни елементи в морковите се губят. Това е единствено ненапълно правилно. Например, калият остава във всеки артикул даже след термична обработка. Високите температури изобщо не въздействат върху наситеността с калций. Температурата, при която в бета-каротина стартира раздробяване, е 170°C. При варене водата кипи при 100°C, по тази причина този така наречен провитамин А остава в зеленчука или най-вече да премине в бульона.

Единственото нещо, което се разпада при обработката на морковите, е фалкаринолът. Това вещество, намиращо се единствено в суровите кореноплоди, редуцира заплахата от рак на червата. При варене на морковите наличието на това скъпо хранително вещество обаче понижава с 30% - ако се нарежат на части преди варенето, с 60%.

Ползата от варени моркови

Във варените моркови не остават груби целулозни нишки, тъй като омекват и степента им асимилиране от организма нараства. Именно по тази причина варени моркови се включват в менюто на дребни деца и възрастни хора; също и на такива, които изпитват проблеми с храносмилателния тракт.
При язва и при проблеми с черния дроб - ето какво не трябва да ядем
Диетологът Олга Корабльова показа пред съветски медии при кои болести не би трябвало да се употребяват моркови. Според експерта този зе...
Прочети повече
В качеството си на източник на каротин морковите са най-ценни след термична обработка. Изследванията демонстрират, че единствено 3% % от провитамина А могат да бъдат получени от сурови моркови. Ако сварените и настъргани моркови се овкусят с растително масло, организмът ще получи цели 39% от потребния бета-каротин – тъй като в ролята си на провитамин А той е мастноразтворимо вещество и се усвоява, гарниран с мазнини.

Така че, в случай че дадем преимущество на морковите като източник на скъпия каротин, е целесъобразно да се ядат готвени.

Ако ги виждаме най-вече като диетични зеленчуци и източник на целулоза (фибри) – в недопечен тип.

И още нещо забавно. До ХVІІІ век Европа изобщо не познавала оранжеви моркови – единствено бели, зелени и даже лилави. Сортът, който е оживял до наши дни, е основан от холандски селекционери. Дали са му придали оранжев тип в чест на своята страна или в противен случай - тя отдава респект на морковите по този метод, само че оранжевото и до ден-днешен е националния цвят на Холандия.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР