От 8-и до 23-и май 2024 г. Арт Галерия Le

...
От 8-и до 23-и май 2024 г. Арт Галерия Le
Коментари Харесай

Отражения: Георги Миленов и Наталия Абаева с дебютна изложба скулптура и живопис във Варна

От 8-и до 23-и май 2024 година Арт Галерия Le Papillon показва с дебют във Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева в галерия " Отражения ". Дали всеки, въодушевен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е Отражение на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават съответна концепция, всеки фен ще дефинира за себе си. В експозицията на двамата създатели отраженията не идват от гротескното и цинично ежедневие, а от дълбочината на самопознанието, духовните търсения и прекарванията на създателите, които с изключение на в тази галерия са сътрудници и в живота. Това са рефлексии на усеща, мемоари, фантазии – пълноцветни и изящни – и като форма, и като наличие.

Откриването на изложбата е от 18:30 часа на 08.05.2024 година в изложбения салон на арт изложба Le Papillon, ул. Драгоман 12.

Георги Миленов показва пластики, изпълнени в керамика и нейното по-грубо проявяване - шамот. Темите, върху които той интерпретира творенията си са типичен и метафизичен, само че в тях се отразява светоусещането на един актуален човек, който е съумял да запази в себе си традициите и стойностите на същинското изкуство. Пластичността на фигурите му носи духа на свободата на израза, без значение дали формата има по-груба и насечена конструкция, с вписана рисунка или безпрепятствено изваяна нежна повърхнина. Скулптурата му съхранява придвижването, вътрешен копнеш и прочувствено положение.

Артистичната керамика на Георги Миленов се показва в една съвременна визия, при която типичен практики се съчетават с прецизни технологии и модерно креативно решение. Този метод на съвместяване на разнообразни изразни средства в един повсеместен артикул въз основата на керамиката е новаторски за България. За неговите артистични подходи има значение и фактът, че е приключил Националната художествена академия при проф. Красимир Джидров. Това, което кара Георги Миленов да твори и възбужда интереса, е методът на опознаване и другарство сред фена и творбата. Водовъртеж от усеща и страсти, в които човек попада, взирайки се в точка от пространството. Разгадавайки пъзела от форми, размери и разнообразни изразни средства, той като че ли изпада в бездънен размисъл от досегът с неговото изкуство. Именно това надълбоко персонално, интимно прекарване доставя извънредно наслаждение и ни кара да се усещаме еднообразно съпричастни като фенове.

Наталия Абаева е един актуален пойнталист, загатвайки формата с бегли, несвързани контури от голям брой релефни удари на четката. В актуалната галерия можем да открием произведения, създадени в разнообразни направления, само че всички с присъщата за авторката ненатрапчива лекост. Творчеството й е лишено от проблемите на злободневието – авторката, вглъбена в себе си, в своите фантазии и желания, споделя със фена персоналния си свят. С картините й съзнанието се издига над сюреални поля с макове и слънчогледи, където не съществува нищо друго с изключение на медитация и цветно въодушевление докъдето стига погледа. Духовността и вглъбяването в себе си е осезаемо освен в стилизираните иконописни облици на ангели, присъстващи като чувство за летеж и въздух сред множеството пулсиращи цветни мазки. Независимо от посоката на стилизацията, техниката и дейния и в същото време гальовен нюанс, внушението за протекция и независимост на духа, струи от всяка нейна творба.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР