От 2012 г. Ratio прави събития за популяризиране на науката

...
От 2012 г. Ratio прави събития за популяризиране на науката
Коментари Харесай

Василена Вълчанова: Международни лектори ще представят плуващи мравки и растения, произвеждащи алкохолен сироп

От 2012 година Ratio прави събития за разпространение на науката и демонстрира хубостта, вдъхновението от науката на наличен за всеки език. Това сподели Василена Вълчанова – цифров пълководец, обучител, преподавател и блогър, в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

На 3 юни в Sofia Tech Park интернационалните лектори ще показват по впечатляващ метод научни обстоятелства – от плуващи мравки и растения, произвеждащи алкохолен сироп, през тематики за генно инженерство до това по какъв начин са се държали динозаврите, изясни тя. " Целта ни е да задвижим любознанието на хората и да дадем една малко по-различна форма на развлечение “, разясни Василена Вълчанова. 

" Дървото на живота “ на Джеймс Розиндел може да бъде прегледано през онлайн приложението OneZoom. " Той показва образно и изцяло интерактивно непрекъсващата нишка сред всички живи същества на нашата планета. Там можем да забележим по какъв начин ние като човешки същества сме свързани с всичко – от прилепи, октоподи, мечки, маймуни, та чак до папратите. По време на презентацията си Джеймс ще ни заведе до някои от най-рядко вижданите от нас клони в Дървото на живота, т.е. ще ни показа някои супер любопитни типове “, изясни Вълчанова. 

Джеймс Розиндел е куратор и на две изложения, готови взаимно с Националния природонаучен музей към Българска академия на науките, които ще бъдат показани на събитието. Включени са експонати, които не са част от непрекъснатата експозиция на музея, сподели още Вълчанова. 

Друг от лекторите – Дейв Хоун, ще приказва за общественото държание на динозаврите. " Той ще ни покаже по какъв метод вкаменелостите, които откриваме през днешния ден, могат да ни дадат данни за това какво са правили динозаврите, по какъв начин са се държали едни с други, по какъв начин са работили в групи дружно, какво е било държанието сред другите типове “, разясни тя.  

Матю Коб ще подчертава върху новите технологии за генно модифициране. " В неговата презентация " Мечти и кошмари на генетичната ера “ той ще ни опише до каква степен стигаме през днешния ден в разбирането си и опцията да манипулираме ДНК, какви резултати сме реализирали. Това са тези предели на науката, които през днешния ден ни разрешават да можем да използваме генно модифициране и за доста потребни неща, в това число битка със международния апетит или с заболявания и болести “, изясни Вълчанова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР