От 2009 г. насам българските държавни финанси седят затворени в

...
От 2009 г. насам българските държавни финанси седят затворени в
Коментари Харесай

Коментар | Ще заменим ли постната пица с прошуто

От 2009 година насам българските държавни финанси седят затворени в кутията с постна пица, в която ги постави поради международната финансова рецесия първият финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков. Сега, 14 години по-късно, това стартира да се трансформира.

От началото на 2022 година до септември 2023 година Средната брутна работна заплата се е повишила с над 30% и към този момент надвишава границата от 2000 лв.. Подобен скок не се следи в нито един сходен предишен интервал обратно до 2006-2007 година, когато поради идното влизане на страната в Европейски Съюз и общия стопански растеж заплатите отново пораснаха с над 30% за 20 месеца.

При пенсиите скокът е даже още по величествен - с 60% от началото на 2022 година до септември 2023-а.

Реално растежът на приходите изпреварва инфлацията и това е добре. А с планувания максимален растеж на минималната заплата от новата година и актуализирането на пенсиите този тренд би трябвало да се резервира.
Реклама
Но тъкмо тук идва и разногласието на икономистите. Според една група не е здравословно приходите да се усилват толкоз бързo, защото то води до спомагателна инфлация, усилва държавния дълг и вреди на бизнеса. Други обаче споделят, че няма по какъв начин да стигнем богатите страни, в случай че заплатите и приходите са ниски.

Към втората група се нарежда и финансовият министър Асен Василев, откакто с бюджет 2024 година разгласи курс към по-високи приходи и обществени разноски за сметка на недостиг до разрешените 3% от Брутният вътрешен продукт и в идващите години. Според него множеството рецензии към плана му за бюджет не са основани на сметки, а на една икономическа философия - тази на постната пица.

Именно този конфликт на отзиви взехме решение да разгледаме в тематиката от корицата в този брой на " Капитал ". А съответните цифри, сметки и отзиви.

Философия на постната пица доминираше през последното десетилетие при ръководството на ГЕРБ. Неговите държавни управления залагаха невисок недостиг и това държеше пенсиите и приходите ниски, като на Коледа от джипката се подхвърляха по 50 лева добавки на пенсионерите. И освен. Като министър председател Бойко Борисов обичаше в края на годината да раздава милиарди, които поради авансово занижени в бюджета доходи се оказаха остатък. Тези пари обаче отиваха при доближени кметове и компании, за спортните зали и игрища () да вземем за пример, които в този момент се оказват непотребни. Така Борисов хранеше партийната клиентела и обръчите от компании към ГЕРБ, които осигуряваха политическото му дългоденствие.
Реклама
Това е и повода в този момент Борисов и ГЕРБ да са измежду най-шумните критици на бюджет 2024 - просто с него няма да има какво да се раздава (а и да се краде) в края на годината, когато ротационният министър председател би трябвало да бъде от ГЕРБ. Повече за това.

За изнервянето на Бойко Борисов обаче има и друга причина - опцията изцяло да загуби въздействие в София след локалния избор. Точно за това сега, около избора на нов ръководител на Столичния общински съвет, върви същинска търговия в опит да се репликира сглобката от националното ръководство. Какви са залозите. В броя ще намерите още:

Свързани публикации Бюджет в розово 17 ноември 2023, 09:37 Сглобка или не - това е въпросът за София 16 ноември 2023, 14:50
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР