От 19 години на 23-ти юни се отбелязва Международния ден

...
От 19 години на 23-ти юни се отбелязва Международния ден
Коментари Харесай

23-ти юни е Международен ден на SOS Kinderdorf - детски селища

От 19 години на 23-ти юни се отбелязва Международния ден на SOS Kinderdorf - детски селища.
Денят се празнува от 2004 година, във връзка годишнина от рождението на Херман Гмайнер /1919-1986/, австрийски обществен възпитател, основател на плана " SOS детски селища " за изоставени деца и сираци през 1949година.

Въз основа на концепцията на SOS - детски селища, организацията работи като пионер на фамилния метод в дълготрайната грижа за осиротели и изоставени деца. Тази идея се основава на четири правилото, първият от които е майка - всяко дете има грижещ се за него родител. SOS майката построява близка връзка с поверените й деца и им дава сигурността, любовта и стабилността, от които се нуждаят. Като експерт в грижата за деца тя живее дружно със своите деца, управлява тяхното развиване и води без значение семейството си. Тя признава и почита фамилното минало на всяко дете, неговите културни корени и вяра.

Вторият принцип е братя и сестри, като по този начин се основават фамилни връзки по натурален път. Момичета и момчета на друга възраст живеят дружно като братя и сестри, както родните братя и сестри постоянно остават в едно и също SOS семейство. Тези деца и тяхната SOS майка построяват прочувствени връзки, които се резервират за цялостен живот.

Третият принцип е къщата - всяко семейство основава собствен личен дом. Къщата е домът на фамилията, със лична атмосфера, темп и традиция. Под неговия покрив децата изпитват същинско възприятие на сигурност и принадлежност към него. Децата порастват и учат дружно, споделяйки отговорности и всички ежедневни наслади и огорчения.

Последният принцип е населено място: SOS фамилията е част от общността. SOS фамилиите живеят дружно, като образуват подкрепяща селищна среда, в която децата се радват на щастливо детство. Семействата споделят опит и си оказват помощ взаимно. Освен това, те живеят като неразделна част от локалната общественост и дават своя принос за нейното развиване. Чрез неговото семейство, населено място и общественост, всяко дете се научава да има дейна роля в обществото.

SOS детски селища има построени в 133 страни по света.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР