От 11 ноември влиза в сила възможността за зелен сертификат

...
От 11 ноември влиза в сила възможността за зелен сертификат
Коментари Харесай

Лаборант: Ако имате под 500 единици антитела, ваксинирайте се!

 От 11 ноември влиза в действие опцията за зелен документ за антитела. 

Стойности на антителата 10 пъти над нормата - или 150 единици по интернационалните стандарти, дават ориентир, че сме минали през болестта. 

Това обаче не е гаранция, че няма да се заразим още веднъж, споделя доктор Недялко Калъчев, който е притежател на лаборатория.

" Ако ме бяхте питала преди 8 месеца, щях да кажа, че това е високо количество антитела. За индийския вид това е релативно ниско, само че въпреки всичко някакво количество. Логиката, която съветваме нашите пациенти, е, в случай че имат под 500 антитела - поставете си реимунизация “, съобщи той.

В момента на ден в лабораторията му се тестват над 500 души. Очаква след въвеждането на зелен документ и за антитела напорът да се усили

" Съветваме пациентите да изчакат - нямаме подготвеност, би трябвало да се синхронизират със здравната осведомителна система. Нека изчакат най-малко до понеделник “, добави той.

Д-р Калъчев не изключва опция и този документ да може да бъде подправен. Смята обаче, че прекосяването му през Националната здравно-информационна система дава някаква сигурност. Подобно е мнението и на проф. Ива Христова.

" При актуалните условия проучванията са автоматизирани и остава запис какви стойности са получили. При инспекция може да се потвърди какъв брой са единиците “, съобщи тя.

Проф. Христова също поучава преболедувалите да се ваксинират, а не да разчитат на антителата си.

" Ако е минало повече от 6 месеца, изключително в случай че са 8 - просто дано да се имунизират. Няма смисъл да ги мерят “, добави тя.

Директорът на Центъра за заразни и паразитни заболявания акцентира, че за издаване на зелен документ ще могат да се употребяват единствено проучвания за антитела, направени след 11 ноември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР