От 10 до 12 септември 2021 г. в клуб Терминал

...
От 10 до 12 септември 2021 г. в клуб Терминал
Коментари Харесай

Първото издание на международния фестивал “Театър на чудесата” пристига в София с гигантични черни дупки, синтетични безсмъртни хора и праисторически зверове

От 10 до 12 септември 2021 година в клуб Терминал 1 и сцена Дерида в София,  ще се организира първото у нас издание на интернационалния мултижанров фестивал “ (Theatre of Wonder). Дебютният за България формат, със съорганизатори “ ” и, е част от европейска мрежа от фестивали отдадени на съдействието сред хора на изкуството и науката, стартирала през 2017 година в Тренто, Италия.

Първото българско издание на “Театър на чудесата ” ще зарадва всички родни почитатели на науката и изпълнителските изкуства с 3 премиерни интердисциплинарни лекционни пърформънси , показани на сцената на известния столичен клуб Терминал 1 (ул. Ангел Кънчев 1), както и три представления на научна тематика в пространството за модерно изкуство “Сцена Дерида ”  (ул. „ Цар Самуил “ 32), които ще потопят феновете в необятните вселени на науката и изкуството и техните пресечни точки.

Тематиката на продукциите,, е всеобхватна - от опитомяването на антични зверове през пречупването на галактическите граници до търсенето на разковничето за нашето величие. Всяка от тези тематики може да се трансформира както в чудноват живописен сюжет, по този начин и в авангардна научна разработка, а с резултата от този опит може да се запознаете персонално в границите на “Театър на чудесата ” (10-12 септември 2021).

“Ритъмът в сърцето на Галактиката ” (10.09, клуб Т1) да вземем за пример ще ни води в сърцето на Млечния път, където се намира свръхмасивна черна дупка. Това е същинско галактическо страшилище с размер на милиони Слънца. Какво прави тя там и какво съставляват дейните галактични ядра? Отговорът ще открием дружно по време на едно вълнуващо галактическо премеждие, през което ще ни поведат опитни гидове - астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.



Отново на същото място, на 12.09 пък ще се срещнем очи в очи със “Звярът ” на режисьора Стефан Прохоров. Той дружно с палеозоолога Надежда Карастоянова, актрисата Деница Зафирова ще ни върнат 13 хиляди години обратно във времето , когато индивидът за пръв път опитомява животни. Какво знаем през днешния ден за първите опитомени от индивида животни и по какъв начин тази дарба е трансформирала вечно хода на нашето развиване? Какво значи тя за бъдещето ни? Ще научим на 12.09 в Терминал 1.



Изкуствени човешки органи, които заменят естествените оригинали; майки, които раждат посредством синтетични органи; безсмъртни хора …. Макар и да звучи като фантастика, новата действителност към този момент чука на вратата. Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Не просто ще чуете отговора, само че и ще се докоснете до медицински подходи, които от научна фантастика се трансформират в научна действителност. Със “Синтетичният човек – фантазия, призрачен сън, действителност? ” (11.09, клуб Т1) ще ни срещнат ученият и бизнесмен Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.




И това не е всичко! Паралелно на сцената на пространство “Дерида ” , извънредно за публиката на “Театър на чудесата ” ще бъдат показани три допълнители представления на научна тематика с надалеч не по-малко атрактивни тематики . Вълнуващият моноспектакъл на италианеца Андреа Брунело “Принципът на неопределеността ” (11.09, сцена Дерида) ще посвети публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика, като да вземем за пример Котката на Шрьодингер; „ Как да се превърнеш в Айнщайн за един час? ” (10.09, сцена Дерида), (автор и реж. Димитър Узунов) пък ще поведе феновете на едно занимателно и вълнуващо премеждие в търсене на тайните на творчеството на най-великия академик на всички времена ; а театралната лекция “Изчислителната хубост на природата ” (12.09, сцена Дерида) кани на странствуване в изчислителната същина на природата и неповторимото взаимоотношение на множеството разнообразни и смайващи форми на живот.

Очаквайте детайлности за програмата!

Фестивалът " Театър на чудесата " се провежда в България от Арте Урбана Колектив и RATIO, в партньорство с Френски Институт в България, Сцена Дерида, Си Ви Ес България и с поддръжката на стратегия “Творческа Европа ”, Национален Фонд “Култура ” и Столична стратегия “Култура ” . " Театър на чудесата " е част от европейския план .

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск - 69 лв; Представления клуб Терминал 1 - 39 лв; Представления сцена Дерида - 39 лв; Единичен билет - 15 лева Билетите могат да бъдат закупени.

Както и на касите на Терминал 1 и Сцена Дерида преди началото на всяко зрелище.

Присъединете се и следете всички детайлности за “Театър на чудесата ” - София на:

Официално.

Още от СЦЕНА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР