От 1 февруари влизат в сила приетите в края на

...
От 1 февруари влизат в сила приетите в края на
Коментари Харесай

Община Девня с много важна информация за транспорта на ученици и пенсионери

От 1 февруари влизат в действие признатите в края на 2023 година промени в наредбата, която регламентира размера на дотациите и обезщетенията за автобусните транспорти. Според тях:

- децата от 7 до 14 години ще пътуват гратис с градския транспорт;

- децата до 7 години, които и все още се возят гратис в градския превоз, отсега нататък ще пътуват гратис и по междуселищните линии, оповестяват от Община Девня.

За да бъде издадена карта за гратис пътешестване на децата, родителите или настойниците им би трябвало да имат непрекъснат или сегашен адрес в някое от обитаемоте места на територията на община Девня, да посетят пункта за продажба на транспортни документи на компания " Боксер “ и наложително да показват следните документи:

1. Акт за раждане на детето;

2. Лична карта или различен документ на родител/настойник, удостоверяващ непрекъснат или сегашен адрес на територията на община Девня;

3. Снимка - за децата от възрастовата група 7–14 години.

Срокът на годност на картата е една година от датата на издаване или до датата, когато детето ще навърши 14 години.

С измененията в наредбата децата от 7 до 14 години ще употребяват 50% намалениe от цените на билетите за пътешестване с междуселищния превоз (например, по линията Девня – Варна при постоянна цена на билета от 5 лева детето ще пътува за 2,50 лева.). От компанията транспортьор обаче предизвестяват, че пониженията ще се ползват единствено след представянето на картата, издадена от тях.

Според новия правилник отстъпката от постоянната цена за картите за градския и междуселищния превоз за пенсионери и учащи се е 50%, само че не може да надвишава 17,50 лева за градския превоз и 45,00 лева за междуселищния.

От началото на 2024 година компанията транспортьор увеличи цените на билетите и на картите за градския и междуградския превоз. Причините са свързани с растежа на инфлацията, на цените на горивата, на минималната работна заплата и обвързаните с нея осигуровки.

През актуалната година ще бъдат годни следните цени на абонаментните карти:

- За градска линия - при постоянна цена на месечната карта от 70 лева, след отстъпката от страната и в допълнение контрактувано понижение от страна на компанията транспортьор цената на картата, която ще заплащат учениците над 14 години и пенсионерите, ще бъде 42,50 лева

- По линията Девня–Варна постоянната месечна цена на картата е в размер на 180 лева След отстъпката и спомагателното понижение от компанията транспортьор, цената на картата за учениците над 14 години и пенсионерите от община Девня ще бъде 105 лева - за пътуващите и от Девня, и от кв. Повеляново.

Не на последно място следва да се означи, че към сегашния миг страната продължава да дължи на Девня много солидна сума (изплатена от общината, само че не получена като компенсация) за картите на учениците, издадени през 2023 година Въпреки че през отминалата година локалната администрация неколкократно е упорствала тези средства да бъдат изплатени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР