Освен с козите, островът е известен и с местния хляб

...
Освен с козите, островът е известен и с местния хляб
Коментари Харесай

Осиновете ги и ще ни спасите: Италиански остров е завладян от кози

Освен с козите, островът е прочут и с локалния самун с LSD, неразрешен през 50-те години на предишния век
Малкият, далечен италиански остров Аликуди е дом единствено на към 100 поданици и - в идеалния случай, на към 100 диви кози. Тази година обаче съотношението сред хората и животните е извънредно неравномерно.

Островът е превзет от шест пъти повече кози от стремежи брой поданици и има повече животни на глава от популацията, в сравнение с където и да било другаде.Кметът Рикардо Гуло приканва всеки, който може да помогне, да се включи в решаването на казуса.

Гуло съобщи пред CNN, че не го интересува дали знаете нещо за развъждането на кози, стига единствено да имате лодка, с която да ги изведете от острова - откакто сте си ги хванали.
 Снимка: iStock by Getty Images
Той споделя, че програмата " осинови коза " е основана, тъй като локалната власт не желае да унищожи животните, които към този момент са завладяли жилищни региони, нахлули са в домовете, хрупат каквото намерят в публичните паркове, частните градини и живите плетове. Опитват се да се катерят по каменни стени, които нормално поддават под тежестта им.

Според районното държавно управление на Сицилия козите са били импортирани на острова преди към 20 години от фермер, който по-късно ги пуснал на независимост.

Години наред животните, които не са благосъстоятелност на никого, пасат по хълмовете на Аликуди и са изобразени на съвсем всяка пощенска картичка от вулканичния остров. Но оставени на произвола на ориста, те се възпроизвеждат с изумителна скорост.

Всеки, който се интересува да вземе до 50 кози, може да подаде публична молба в общината до 10 април, сподели кметът, само че добави, че ще удължи периода, до момента в който всички кози не бъдат осиновени.

Кандидатът би трябвало да изпрати настояването си по имейл и да заплати такса от 16 евро, с цел да го направи публично.

" Откакто обявихме концепцията си за първи път, ни се обадиха десетки хора ", споделя Гуло, в това число фермер от близкия остров Вулкано, който създава козе сирене.

" В идеалния случай бихме желали хората да се пробват да опитомяват животните, вместо да ги ядат ", добави той. Въпреки това управляващите няма да правят надлежна инспекция на желанията на всеки осиновител на кози. След като козите бъдат разпределени, осиновителят има 15 дни, с цел да ги хване и изнесе от острова.

Кампанията ще продължи до момента в който локалното стадо не намалее доста, само че няколко ще бъдат оставени - най-малко с цел да театралничат с туристите.
 Снимка: iStock by Getty Images
Аликуди е минимум обитаемият от седемте Еолийски острова - веригата край северното крайбрежие на Сицилия, която включва Стромболи и Липари.

Освен с козите, островът е прочут и с локалния самун с LSD, неразрешен през 50-те години на предишния век, и е известна туристическа спирка за платноходки и фенове на вулканите, които могат да следят непрекъснатите изригвания на близкия Стромболи.

Този недопечен остров има огромен вулканичен конус, който се издига от Тиренско море. На него няма хотели и пътища. Вместо това превозът се обезпечава от мулета и магарета, които се движат по стръмни пътеки, съгласно уеб страницата Visit Sicily.

Аликуди не е първото място, където се следи непредвиден приток на скитащи кози.

През юни квартал в Маккини, Тексас, се разсъни от шокираща панорама: 40 избягали кози се разхождаха из тревните площи на жителите и отхапваха от тях, откакто се отделиха от стадо, пасящо в близкия квартал.

През март 2020 година, по време на блокирането на коронавирусната зараза, жителите на град Лландудно в Уелс виждат стада кози, които се разхождат по улиците, откакто повече от дузина животни слизат от хълма над града.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР