Освен фини прахови частици, във въздуха се отделят и летливи

...
Освен фини прахови частици, във въздуха се отделят и летливи
Коментари Харесай

Лекар: Фините прахови частици имат отношение към онкологичните заболявания


Освен фини прахови частици, във въздуха се отделят и летливи въглеводороди и най-различни други газове. Потенциално те могат да имат отношение към възникването на онкологични болести, съобщи в доктор Александър Симидчиев – пулмолог в предаването „ Тази сутрин” по bTV във връзка мръсният въздух в София и други огромни градове в страната през зимата.

„ Не единствено фините прахови частици са значими, въпреки че са 70% от казуса. Ако решим това доста доста ще подобрим качеството на това, което дишаме”, уточни той.

„ Опасността се появява по две аргументи – едната е концентрацията, а другата – епизода на излагане. Фини прахови частици има целогодишно от разнообразни източници, до момента в който при горенето на твърди боклуци се случва единствено през зимата”, изясни още лекарят.

По думите му за справяне с казуса в затворените пространства биха могли да се употребяват пречистватели, а когато излизаме на открито, може да носим избрани типове маски, които понижават няколкократно равнищата на фини прахови частици.

„ Проблемът не би трябвало да се трансформира в суматоха. Когато приказваме за прахови частици – има два типа. Фините прахови частици са с по-малък размер, който има здравни последици”, изясни доктор Александър Симидчиев.

Столицата тази заран е нечиста с 20% по-малко от през вчерашния ден, само че равнищата са много над допустимите правила, превишението 3-4 пъти. Това заяви Николай Йорданов от гражданската самодейност airbg.info, която мери качеството на въздуха в столицата.

Столичната община стартира към този момент неочаквани инспекции в някой квартали, с цел да се откри какво се употребява за отопление. Горенето на боклуци да бъде закононарушение, което се санкционира със затвор. Това оферират депутатите от ГЕРБ, които внесоха законови промени в битката с мръсния въздух.

„ Нарушенията, които Столичната община откри при инспекциите, са ежедневна картина. Мерките, които с оферират от една страна са свързани с смяна на отоплителните системи на хората, които употребяват за отопление дърва и въглища”, уточни Лорита Радев – общински консултант от ГЕРБ и ръководител на комисията по екология.

Има обезпечени средства за промяна на отоплителните системи на 20 000 семейства, напомни тя. До този миг обаче единствено 6000 са подадените заявки.

В взаимозависимост от региона едната опция са пелетните печки, другата – връщане към системата на „ Топлофикация”, включване към газопреносна мрежа. 2023 година е крайният период за това.

Проверките се върша от представители на Столичната община и полицията, посочи Радева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР