Остракони от неголяма израелска крепост позволиха да се намери отговор

...
Остракони от неголяма израелска крепост позволиха да се намери отговор
Коментари Харесай

Древни заповеди разкриха тайната на Стария завет

Остракони от неголяма израелска цитадела разрешиха да се откри отговор на един от най-важните въпроси на библеистиката – били ли са написани главните текстове на Стария завет преди вавилонския плен, или по-късно, към този момент в диаспората.

Сочещите грамотността на евреите надписи на откритите парчета приказват в интерес на първата версия, излиза наяве от обява в сп. PNAS.

Филолозите спорят по въпроса по кое време е бил написан и формиран канонът на библейските книги от Стария завет (в юдейската традиция той се назовава Танах). Много учени са на мнение, че чак след Вавилонския плен (586 година пр.н.е.), когато евреите били изселени във Вавилон и в заточение са формирали своята национална еднаквост, и са съставили своите свещени книги. По-рано евреите не били задоволително грамотни за подобен план.

Но израелските археолози са изучили надписи на иврит от глинени остракони от крепостта Тел Арад (Южна Юдея), датирани към 600 година пр.н.е., и разбрали за високото равнище на просветеност измежду евреите от тази ера.

Установено е, че текстовете на 16-те остракона принадлежат най-малко на шестима създатели, които не са имали потребност от непозната помощ. Сред записките са предписание на заместник-интенданта на крепостта за изгонване на отряд гръцки наемници.

Грамотността на офицерския състав в далечна от центровете на културата юдейска цитадела приказва, че евреите са могли да четат свещени текстове дълго преди вавилонския плен.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР