Оставащите малко на брой калифорнийски морски свине в Мексико успяват

...
Оставащите малко на брой калифорнийски морски свине в Мексико успяват
Коментари Харесай

Най-застрашеният вид морски бозайници успява да се спаси в Калифорнийския залив

Оставащите малцина калифорнийски морски прасета в Мексико съумяват все пак да запазят единственото си местообитание в Калифорнийския залив, откри научна експедиция, съобщи Асошиейтед прес.

Експертите свидетелстват, че са видели от 10 до 13 екземпляра от типа в продължение на близо двуседмичното си корабоплаване в залива предишния месец. Почти същият брой са били регистрирани при предходната сходна експедиция през 2021 година Тъй като калифорнийските морски прасета са дребни и потайни бозайници, наблюденията са осъществявани с мощни бинокли и са категоризирани като евентуални. Животните също така издават и звуци, които могат да се наблюдават благодарение на акустични устройства за наблюдаване.

Експерти от Мексико, от организацията за консервация " Сий Шепард " и на Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати споделиха, че са забелязали минимум едно и най-малко две бебета от типа, което усилва очакванията за оцеляване на най-застрашения тип морски бозайници в света.

Въпреки това е рано да се чества опазването на типа, отбелязва Асошиейтед прес. Популацията на морските бозайници се е стопила от близо 600 екземпляра през 1997 година, незаконните риболовни мрежи в залива улавят и унищожават калифорнийските морски прасета в продължение на десетилетия. Рибарите поставят мрежите, с цел да ловят тотуава, която е деликатес в Китай и се продава за хиляди щатски долари за кг.

Риболовът с мрежите не е позволен, само че мексиканската администрация на президента Мануел Лопес Лабрадор отхвърля да компенсира риболовците за отхвърли им да ловят риба с мрежи в местообитанието на застрашените бозайници, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР