Останки от истинско морско чудовище бяха изкопани в Антарктида от

...
Останки от истинско морско чудовище бяха изкопани в Антарктида от
Коментари Харесай

Загадка! Откриха древно морско чудовище в Антарктида

Останки от същинско морско страшилище бяха изкопани в Антарктида от група аржентински учени.

Изумителната находка съставлява скелет на еласмозавър - едно от най-едрите създания, плували в океаните по времето на динозаврите.

Скелетът е изкопан отдолу под замръзналата земя на остров Сиймур, прочут също и под името Марамбио. Това в един от 16-те огромни острова, ситуирани около крайбрежията на Антарктическия полуостров и дом на непрекъснатата изследователска база на Аржентина.

 Откриха антично морско страшилище в Антарктида

Находката е в детайли разказана в публикация, оповестена неотдавна в списание Cretaceous Research.Според екипа това е най-тежкият скелет на антично „ морско страшилище “, откриван в миналото. След разбор на всички остатъци, учените стигнали до извода, че когато е бил жив, еласмозавърът е тежал сред 12 и 15 тона и е бил дълъг малко над 12 метра.

Останките на еласмозавърът хвърлят нова светлина върху този тип морски влечуги, живели преди повече от 66 милиона години.

 Откриха антично морско страшилище в Антарктида

Според National Geographic, находката за пръв път е открита през 1989 година от академик от университета Пърдю, по време на експедиция. Неспособен да изкопае скелета самичък, той споделил с други откриватели точното местонахождение на своето изобретение.

Така планът по изкопаването на античното творение, бива поверен в ръцете на Аржентинския антарктически институт, който има непрекъсната изследователска база на острова от 1969 година насам.

Разкопките обаче, биват приключени изцяло, едвам през 2017 година, тъй като учените се сблъскват с голям брой провокации, свързани с негостоприемната среда на Антарктида.

" Времето управлява всичко тук. Един ден можете да работите, а на идващия не можете, тъй като се е извила снежна стихия ", споделя Хосе О`Горман, палеонтолог в Националния съвет за научни и механически проучвания в Аржентина, който работи по плана.

В момента еласмозавърът е съвсем изцяло реконструиран, като липсва единствено черепът му. Това е най-пълният скелет на такова създание, откриват до момента и учените се надява да научат доста от него.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР