Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането

...
Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането
Коментари Харесай

100 млн. лв. ще струват изборите 2 в 1, основният приоритет пред МФ - влизането в еврозоната

„ Основните цели в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо съдействие и развиване и постигането на пълноправно участие в Шенген “.

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова по време на взаимния си брифинг с някогашния министър Асен Василев при формалното й встъпване в поста.

Те оповестиха, че на 12 април в Люксембург следва провеждането на постоянното съвещание на ЕКОФИН. Непосредствено преди него ще бъде подписано съглашение за партньорство сред Република България и Европейската комисия за осъществяване на осведомителната акция за еврото, според утвърдената Комуникационна тактика.

По отношение на процеса по приемането на еврото , вицепремиерът Петкова посочи, че планът на Закон за еврото е направен, оповестен е за публично разискване, по-късно би трябвало да бъде утвърден от Министерския съвет и признат от Народното събрание, следва и приемането на подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

Министър Петкова уточни, че различен главен приоритет на МФ е планът за основаването на единна приходна организация , в която се вливат Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “. Определен е съвет, който да дава отговор за плана, образувани са координационна група и работни групи от двете организации и от експерти от Министерството на финансите, които ще работят по това преструктуриране.

„ В момента главното е да бъдат готови всички законодателни промени, които са нужни за осъществяване на плана, и по-късно и подзаконовите нормативни актове, само че се работи редом. Не се планува редуциране на чиновници от двете организации . Всички специалисти ще бъдат употребявани оптимално като потенциал, като поради Шенген една част от функционалностите ще отпаднат, само че пък ще бъдат ориентирани към други функционалности “ – безапелационна е Людмила Петкова.
Основният приоритет на служебния кабинет е провеждането на изборите. План-сметка за тях е подготвена, тя е в размер на 100 млн. лева , ще я предложим за утвърждение от Министерския съвет, като в допълнение ще има разноски, които са по сметката на ЦИК – те са за бюлетините, за програмен продукт и за поддръжка на машините. Това ще се случи в сряда или в четвъртък, зависи от обнародването на указа на президента за изборите “, разяснява заместител министър-председателят и министър на финансите.

В отговор на медиен въпрос, вицепремиерът Петкова увери, че г ласуваните промени в Народното събрание, свързани с обезпечаване на по 75 лева за великденските надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии, са обезпечени със средства по бюджета на Националния застрахователен институт и няма проблем за тези средства.

Бившият министър на финансите Асен Василев посочи, че приходните организации са си свършили доста добра работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните доходи от Национална агенция за приходите са с съвсем 15% повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година, а събраните доходи от Агенция „ Митници “ са с към 7% по-малко, главно поради Данък добавена стойност от импорт на нефт, защото „ Лукойл Нефтохим “ работи на половин потенциал при започване на годината. В момента във фискалния запас има 9,9 милиарда лв., което е изцяло задоволително за естественото действие на страната, посочи Василев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР