Основната и почти единствена причина за отказ за изплащане на

...
Основната и почти единствена причина за отказ за изплащане на
Коментари Харесай

Как да получите пари, ако съседът ви наводни

Основната и съвсем единствена причина за отвод за погашение на обезщетение по имуществените застраховки е, че претенцията е била заведена за риск, който не е част от покритието по полицата или е изключен риск. Това демонстрират данните от допитване на Асоциация на българските застрахователи измежду застрахователни компании, предлагащи  имуществени застраховки. Те демонстрират и нещо друго – в случай че желаеме да сме удовлетворени от нашата застраховка, би трябвало да сме я избрали осведомено и да сме наясно с изискванията.

Има някои съществени въпроси при избор на покрития, на които би трябвало да обърнете внимание.

            Какво ще застраховате – недвижимо и движимо имущество

Базовото покритие при застраховките за дома са опасности, свързани с недвижимото имущество – апартамент, къща, с всички трайно инсталирани детайли в тях. В този случай, при наводняване от горния етаж, да вземем за пример, ще бъдат покрити вреди по стените, пода и така нататък Но няма по какъв начин да получите обезщетение за повредена печка в кухнята. Това може да стане, в случай че в полицата сте присъединили и покритие за движимото ви имущество – мебели, техника и други.

Обичайно, с цел да застраховате движимото си имущество, би трябвало да сте застраховали и недвижимото. Но въпреки всичко една компания предлага артикул с покритие единствено на движимото имущество.

             Срещу какви опасности може да застраховате дома си?

Пазарната процедура е да се предлага главен пакет покрития, който може да се надгражда от клиентите с други пакети или обособени опасности, съгласно тяхното предпочитание и потребности.

Основният пакет покрития включва нормално пожар, естествени бедствия като стихия, вихър, градушка, наводняване, срутване на земни пластове, тежест от естествено струпване на сняг или лед, ВиК повреди, вандализъм, удар от транспортно средство, разноски за почистване и някои други.

Към тях могат да се прибавят и други покрития като трусове, късо съединяване и токов удар на електрически съоръжения и/или уреди, чупене на стъкла, загуби на приход от наем, наем за различно настаняване, кражба, отговорност към трети лица и някои други.
 istock istock
Нека обърнем внимание на някои от покритията

•             Риск „ Земетресение “

-              Проверете дали е включен в полицата ви и в случай че не е – прибавете го!

 По отношение на риска „ земетресение “ застрахователите ползват най-общо два метода при образуване на покритието по полиците. При единият вид, който е и най-масов, рискът " земетресение " е избираем, т.е. включва се към покритието на застраховката по избор и поръчка на клиента. Вторият вид е рискът " земетресение " да е включен в главния пакет с покрити опасности и по този начин при покупка на лавица клиентът автоматизирано е застрахован и за този риск.

Кога би трябвало да сключим наложително застраховка „ Гражданска отговорност “

По отношение на застрахователната сума по този риск преобладаващият метод е тя да е равна на главната, само че има предложения, при които сумата е по-ниска.

-              Проверете дали попада изискването „ самоучастие “ по този риск

 По отношение на риска „ земетресение “ е честа процедура да се ползва правилото на „ самоучастие “. Това значи, че вие поемате загубите до размера на самоучастието, а застрахователят заплаща всичко над него.  Размерът на самоучастието варира в границите на 1-2% от застрахователната сума. Наличието на това изискване намалява цената на полицата.

Ето един образец: Застрахователната сума по риска „ земетресение “ по вашата лавица е 50 000 лева, а самоучастието е 2%, т.е. 1 000 лева  В случай на рисково събитие застрахователят ще поеме горницата над 1000 лева Например, в случай че вредите от земетресение по дома ви са оценени на 800 лева, то вие ще поемете разноските за ремонт на дома ви. В случай, че възлизат на 10 000 лева, то застрахователят ще ви изплати 9000 лева

Някои компании оферират опцията самоучастие и по други опасности, включени в полицата, с което се намалява цената й.

•             Риск „ Кражба “

Това покритие може да включва разнообразни типове „ обири “ – с щурм (с забележими следи от нахлуване в имота), с техническо средство (без забележими следи) и обир (кражба в наличие на човек в дома). На пазара се оферират разнообразни разновидности – може да се застраховате единствено за „ кражба с щурм “, има пакети с покритие кражба посредством щурм, кражба с техническо средство, обир и разнообразни комбинации сред тях.
Съветът ни е да ревизирате какво тъкмо се предлага по полицата и при предпочитание да добавите в допълнение покритие.
Ето за какво - в случай че сте се застраховали единствено за риска „ кражба с щурм “, а вкъщи ви е осъществена кражба без следи от навлизане (с така наречен техническо средство, примерно шперц), то застрахователят ще откаже погашение на обезщетение, просто тъй като този риск не е затрупан по полицата ви.
 istock istock
•             Риск „ Отговорност към трети лица “

Препоръчително е това покритие да попада в полицата ви изключително в случай че живеете в жилищна кооперация – ще ви спести нерви и пари. На процедура значи, че в случай че наводните съседите или  аргументите пожар, да вземем за пример, вредите по съседските парцели ще бъдат поети от вашия осигурител, а няма да ги плащате от своя джоб.

На каква стойност да застраховате имуществото си

Обърнете внимание: За другите застрахователни опасности по полицата ви могат да бъдат избрани разнообразни застрахователни стойности. Проверете ги, като има благоприятни условия да ги измененията по този начин, че да отговорят на персоналната ви обстановка и потребности.

             Изключени опасности

В общите условия по полицата са разказани така наречен „ изключени “ опасности, т.е. такива, по които не се предлага застрахователна отбрана и в случай че се случат, не се дължи обезщетение по тях. Част от тях са: умишлени дейности, груба немарливост или неполагане на дължима грижа от застрахования, война, тероризъм, вълнения, слагане на избухливи, запалителни или открити източници на огън наоколо до застрахованото имущество, атомни и нуклеарни детонации, влияние на радиоактивни артикули и други.
 
При избор на застраховка за дома би трябвало да отчетете някои други значими условия. Ето някои от тях:

•             В полиците попадат градивни условия във връзка с парцелите, които могат да бъдат застраховани. Като цяло това могат да са солидни или полумасивни здания. В общия случай не се застраховат паянтови постройки, здания в неприятно положение и други. Могат да се намерят предложения за къщи с гредоред, в случай че са в положително положение. На пазара се оферират и покрития за слънчеви панели.

•             Проверете дали компанията, чиято застраховка желаете да закупите, има някои ограничавания във връзка с обезпечаване на парцели в по-рисково местонахождение - в непосредствена непосредственост до рискови водоеми, свлачища и така нататък

•             Някои компании не застраховат парцели, които се населяват рядко и се оставят без контрол над 30 дни.

•             По отношение на риска „ кражба “ се регистрира дали парцела е обвързван със СОТ и това се отразява върху цената по този риск.
 
 istock istock
С какви документи потвърждавате, че сте притежател на парцела

Имуществената застраховка се подписва от притежателя на парцела. Обикновено при закупуване на полицата не се изисква представянето на документ за благосъстоятелност, само че подобен е нужен при завеждане на рекламация. Най-често притежателите разполагат с нотариален акт, само че има и други случаи. Затова, в случай че има различен тип документ за благосъстоятелност, преди подписване на застраховката, проверете дали компанията го приема за годен. Преобладаващата част от сдруженията имат процедура да одобряват наред с нотариален акт и други документи като уверение за толерантност, позволения за градеж, нотариален акт за земята, акт пример 15, уверение за въвеждане в употреба и други. При някои сдружения не се изисква документ за благосъстоятелност за вреди до избрана сума.
 
Представете цялостна и точна информация за имуществото, което желаете да застраховате! Преди да сключите застраховка, би трябвало да попълните въпросник по отношение на характерностите и положението на имуществото, местонахождение, ограничения за защита и други. Във ваш интерес е да подадете вярна и точна информация. В противоположен случай рискувате да имате проблеми с възможното погашение на обезщетение.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР