Основателят на ЧВК Вагнер, Евгений Пригожин, продължава да се утвърждава

...
Основателят на ЧВК Вагнер, Евгений Пригожин, продължава да се утвърждава
Коментари Харесай

Готвачът на Путин се очертава като основния ястреб в Кремъл

Основателят на ЧВК " Вагнер ", Евгений Пригожин, продължава да се утвърждава в Русия като централна фигура измежду поддръжниците на войната против Украйна , преследвайки своите политически цели.

Това заяви в дневния си разбор за обстановката в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Анализаторите се базират на материал от 16 ноември в съветското опозиционно издание " Медуза ", в който два източника, близки до Кремъл, настояват, че " готвачът Путин " има намерение да сътвори " консервативно придвижване " , което може да се трансформира в партия.

В отчета на ISW се споделя също, че Пригожин е почнал осведомителна акция с непрекъсната антиелитарна изразителност, по сходство на акцията на опозиционния пандизчия Алексей Навални в обществените мрежи против корупцията в Русия, само че с доста друг резултат.

" Той има намерение по едно и също време да употребява анти-елитна акция в обществените медии, с цел да се показа като популистка фигура, печелейки уговорката на съветския президент Владимир Путин посредством заплашване на елитите , които може да не се смятат за задоволително лоялни към диктатора ", споделят специалистите.

Между другото, Институтът за проучване на войната и преди е посочвал, че създателят на ЧВК " Вагнер " се пробва да притегли вниманието на електората в Русия, който по едно и също време се интересува от одобряване на имперските упоритости на Русия и руската брутална мощ, както и от опълчване на корупцията на съветския хайлайф.

" Готвачът на Путин " също по този начин се пробва да сътвори паралелни военни структури, с цел да усили въздействието си в провоенната общественост. Първоначално той стартира да ги образува, с цел да потуши възможни протести в Руската федерация, а по-късно се възползва от потребността на Кремъл от по-боеспособни сили за войната против Украйна ", акцентират анализаторите.

ISW е уверена, че така наречен частна войска на Пригожин служи на първо място на персоналните му политически цели и едвам по-късно на военните старания на Русия в Украйна.

" Основателят на ЧВК " Вагнер " ще продължи да поставя старания за основаване на паралелни военни структури и за образуване на антиелитарна акция, с цел да се утвърди като централна фигура на провоенно политическо придвижване в Русия " , допълват специалистите в отчета.

В Руската федерация стартира да се популяризира агитационен " сериал " за няколко украински деца от Донбас, които са били принудително осиновени от съветски фамилии.

Анализаторите показват, че сниманите видеоклипове дават данни, че повече от 150 000 малолетни са били " евакуирани " от окупираните територии на Донецка и Луганска област .

" Не е ясно по какъв начин тъкмо съветските източници пресмятат тази цифра. В последна сметка украинските публични лица правят оценка броя на наложително изведените деца на 6-8 хиляди ", се отбелязва в отчета на ISW.

Експертите настояват също, че ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров е декларирал, че си сътрудничи с съветския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова, с цел да подсигурява, че " проблематични младежи " от разнообразни райони на Русия и от окупираните територии на Донецка и Луганска област ще бъдат отведени в Чечения за " превантивна работа " и " военно-патриотично образование ".

От своя страна Лвова-Белова непрекъснато се застъпва за депортирането и осиновяването на украински деца и сама е осиновила дете от Мариупол.

" Програмите за наложително осиновяване и депортирането на деца под прикритието на стратегии за отпуск и рехабилитация са в основата на огромна съветска акция за обезлюдяване, която съставлява нарушаване на Конвенцията за попречване и наказване на закононарушението геноцид ", добавя Институтът за военни проучвания.

Основни констатации на ISW:
Украински източници не престават да обясняват вредите от огромния ракетен удар на Русия по украинска територия на 15 ноември. Руското осведомително пространство значително последва Кремъл, който назова ракетния удар по полската територия провокация от страна на Запада. Евгений Пригожин, създател на ЧВК " Вагнер ", продължава да се утвърждава като централна фигура в провоенната ултранационалистическа общественост, евентуално преследвайки амбициозни политически цели. Руски източници настояват, че украинските сили са траяли контраофанзивата по направленията на Сватев и Кременна. Руските окупатори не престават наземните офанзиви край Бахмут и Авдеевка, както и в западната част на Донецка област. Украинските сили не престават да обстрелват съветските нашественици и логистични възли в Южна Украйна. Многобройни отчети сочат доста ниско морално и психическо положение на съветските окупатори в Луганска и Донецка област. Руските публични лица не престават да се пробват да заменят пълномощниците в окупираните територии с съветски публични лица, да реалокират принудително жителите и да интегрират окупираните територии в Руската федерация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР