Осигуряването на лечение преди втория час от началото на симптомите

...
Осигуряването на лечение преди втория час от началото на симптомите
Коментари Харесай

Д-р Иван Томов, кардиолог: Силен смях и кашляне могат да спасят от инфаркт

Осигуряването на лекуване преди втория час от началото на признаците е животоспасяващо
При болежка зад гръдната кост, която не минава повече от 10 минути, звънете на 112

Инфарктът е най-тежката форма на исхемичната болест на сърцето. При него настава противоречие сред кислородната нужда на сърдечния мускул и опцията за снабдяване на несъмнено количество О2. Въпреки че е извънредно, той може да бъде породен от конвулсия на коронарна артерия, която доставя кръв в региона на сърдечния мускул. По време на конвулсия коронарните артерии се свиват фрапантно, като понижават или напълно лимитират кръвоснабдяването към сърдечния мускул, изяснява доктор Иван Томов, кардиолог в Медицински комплекс „ Доверие “.

Най-честата симптоматика е тежест и болежка зад гръдната кост, по-рядко в лявата част на гръдния панер. Тази болежка или тежест може да се придвижи към лява или дясна ръка и към шията. Може да слезе надолу към гастроинтестиналния тракт. Част от инфарктите дават симптоматика, която се покрива с язви и гастрити.

Към инфаркта има генетична предразположеност, по тази причина хората с родственици, прекарали сърдечен случай, би трябвало да наблюдават кръвното си налягане и да водят здравословен метод на живот, поучава доктор Томов. Това значи да се хранят уравновесено, налага се потреблението на кафе да се сведе до най-малко. Намаляването на напрежението в живота е първата стъпка за попречване на инфаркта. Задължително е да бъде обезпечаван задоволително нескончаем и първокласен сън. Също по този начин би трябвало да се поддържа положително равнище на холестерола в кръвта. Никотинът и алкохолът могат да покачат риска от инфаркт и други сърдечни болести.

Сърцето е най-важният орган в нашето тяло и с цел да го поддържаме крепко, би трябвало да влагаме време и старания в предварителната защита на инфаркт, припомня доктор Томов. Според него най-близкият доктор е самият пациент. Съществуват техники, които могат да оказват помощ и да подобрят моментното положение, даже е допустимо да предотвратят инфаркта.

Първата техника е мощният смях, който вкарва повече О2 в организма и по този метод защищава сърцето. Втората забавна техника е кашлянето, посредством което още веднъж се поема огромно количество О2. Силен противодействащ резултат има и лютивият чай, който съдържа значимия капсаицин. Това вещество е мощен стимулант, който ускорява сърдечната периодичност, усъвършенства циркулацията на кръвта и балансира аритмията.

Болката зад гръдната кост може да се появи неподвижен, при физическо изпитание или прочувствени напрежения, от време на време след ставане от сън или след нахранване, както и да се предизвика от мраз. Тя е друга по мощ и дълготрайност. При подозрение за сърдечна рецесия е значимо човек да остане в легнало или седнало състояние, да постави, в случай че има, таблетка нитроглицерин под езика и в случай че болката не отзвучи до десетина минути, да потърси неотложно лекарска помощ. Обадете се на 112 или на непосредствен, който да реагира в точния момент, преди да са минали животоспасяващите два часа от появяването на първите признаци.

Навременната лекарска интервенция може да избави живота и да понижи здравословните вреди след инфаркт. Тромболизата (разграждането на кръвни съсиреци, формирани в кръвоносните съдове, благодарение на лекарства) може да бъде осъществена най-благоприятно в първите два часа. Осигуряването на лекуване преди втория час от започването на признаците усилва възможностите за цялостно излекуване.

След инфаркт е изключително значимо да се съблюдават напътствията на лекарите за метода на хранене и на държание. Големите физически и душевен натоварвания, недоспиването, пушенето на огромно количество цигари, кафетата би трябвало да се заобикалят изрично след подобен случай, поучава доктор Иван Томов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР