Осигуряването на ефективна терапия е предизвикателство за всеки специалист, който

...
Осигуряването на ефективна терапия е предизвикателство за всеки специалист, който
Коментари Харесай

Гръбначна геометрия

Осигуряването на ефикасна терапия е предизвикателство за всеки експерт, който се занимава с проблеми в гръбнака. Нужна е професионална оценка на положението на пациентите преди, по време и след лечебния курс. Затова на помощ идва революционният компютърен инструмент IDIAG M360, който без да облъчва организма, изследва стойката, прави оценка на положението на гръбнака, на неговата пъргавина и непоклатимост. Използва се от хиляди лекари и терапевти в към 5000 здравни центъра по целия свят… а един от тях към този момент е и в София.

Посещаваме софийското студио „ Физио-мед “, където ни посреща кинезитерапевтът Георги Хамамджиев, с чиято персонална история ви запознахме в бр.8/2018. Нетърпеливи сме да забележим създаването на швейцарската новаторска компания IDIAG. Изобретението е неповторимо с това, че изследва гръбначния дирек без  радиация, което е най-ценното, изключително при проучване на деца с гръбначни изкривявания. Това значи, че може да се прави след всяка процедура, с цел да се следи напредъкът във възобновяване. И тъй като в Списание 8 обичаме първо да тестваме нещата, за които по-късно ви описваме, споделям персоналните си усещания от уреда - възхитена съм! Резултатите в посока усъвършенстване на здравето ми пристигнаха съвсем незабавно! Но дано стартира от по-далеч… 
 Уредът IDIAG M360 Уредът IDIAG M360

Беше лятото на 2017 година, когато за първи път усетих мощна болежка в кръста. Усещането беше толкоз отвратително, че не можех да заставам в изправена позиция и инстинктивно седнах на земята със свити колене, обгърнах ги с ръцете си и се наведох напред, с цел да „ изпъна “ кръста си и по този метод да облекча напрежението. Наложи се да повторя това упражнение няколко пъти през идващите часове, а от оня миг кръстът ме боли при по-продължително вървене. Миналата година се отключи и друго едва място в зоната на дясното рамо и под шията, където в продължение на години имах лека подутина, която смятах за естествена част от структурата на тялото ми допреди влизането в кабинета на „ Физио-мед “. И която изчезна три седмици по-късно. Как се случи това?
Благодарение на професионализма на Георги Хамамджиев и прецизната оценка на IDIAG М360. На външен тип изобретението е с размер малко по-голям от компютърна мишка. Свързано е със програмен продукт, в който се вкарват данните на пациента – рождена дата, пол, растеж и килограми, след което той пресмята за съответния субект кои са идеалните индикатори. Когато се направи проучването, компютърът ги съпоставя и демонстрира какви са извивките на гръбначния дирек, къде има проблем, какъв е ъгълът на прешлените един по отношение на различен и какъв би трябвало да е той, с цел да бъде човек здрав. 
Принцип на изгорелия бушон
Самото проучване се прави в разнообразни позиции – изправено състояние, наведено напред тяло и с натоварване, за което се употребява топка или две гирички. Кинезитерапевтът плъзга уреда по гръбнака, а апаратът е обвързван с компютъра, към който препраща данните в действително време. Предоставя точна локализация на зони на понижена пъргавина, подлежащи на следваща характерна терапия. Улавя кои прешлени по отношение на кои се движат, къде има и къде няма непоклатимост. А тази информация се оказва от значително значение. Често пъти, когато се направи ядреномагнитен резонанс или скенер, които открият, че човек има дискова херния, то това значи, че тя е разследване от други проблеми. „ Това е, както се споделя, правилото на изгорелия бушон.
Защото, когато изгори бушонът, казусът не е в него… той е някъде по инсталацията. И ние с този уред улавяме тъкмо това – къде са проблемите в самата апаратура, къде са областите, върху които да работим, с цел да не се стигне до утежняване на здравето, когато към този момент казусът може да се позволи с повече старания и по-трудно “, споделя Хамамджиев. И дава за образец дисфункцията сред няколко прешлена, която може да претрупа кръста и там да се получи дискова херния, но  самият проблем да е на радикално друго място. „ Аз имам доста пациенти, оперирани от дискова херния, и след година или две отново им се получава. Причината е, че не е оправен точно първичният проблем “, безапелационен е той, като добавя, че неправилна стойка или гръбначно деформиране би могло да докара до погрешно натоварване на гръбначния дирек, а това от своя страна - до още по-сериозна контузия.  
 Графиките демонстрират гръбначния дирек в изправено състояние. При прегледа от 26 февруари се вижда деформиране, което предизвиква болката в шията и гърба.
Графиките демонстрират гръбначния дирек в изправено състояние. При прегледа от 26 февруари се вижда деформиране, което предизвиква болката в шията и гърба.

Прегледът е с дълготрайност сред 10 и 15 минути, а след него незабавно се изготвя самостоятелен отчет за положението на пациента, който демонстрира настоящото положение на гръбначния дирек и документира резултата от лечението. Ако има някакъв блокаж, то на компютърната графика той се оцветява в алено. При моето проучване се появи прекомерна еластичност в гръбнака, което значи, че е „ халтав “ и няма непоклатимост, а в част от прешлените пък въобще липсваше пъргавина. При изправена позиция се наблюдаваше деформиране в кръста. При наклоняване наляво и надясно градусите  бяха разнообразни – на едната страна бе 23 градуса в кръста, а на другата страна едвам 8 градуса. Показа и къде са точните проблеми във врата. Освен подробните данни софтуерът изготви експертна оценка какви извършения би трябвало да упражнявам, с цел да облекча проблемите си. След ежедневни тренировки по заложената скица, две визити при Хамамджиев за наместване и три седмици по-късно… функционалният блокаж („ гърбицата “) под врата ми си е отишъл, усещам кръста си доста по-стабилен и при повторния обзор с IDIAG M360 за всички индикатори, където имаше блокажи при предходното проучване, апаратът означи усъвършенстване, а част от проблемите са изцяло изчезнали (вижте графиките с резултатите). Освен това ежедневното обособяване заран по 30 минути за извършения, сходни на йога, ме тонизира и ми дава сила за по-добър старт на деня. 


Приказка за жабата
„ Навикът е най-големият палач “ – споделя ни Хамамджиев, след което ни подсеща за приказката за жабата. – „ Ако я пуснеш във вряла вода, тя ще отскочи. Но в случай че я сложиш в хладка вода и почнеш последователно да усилваш температурата, тя привиква с топлината, рефлексите є се тушират и... се сварява. Това е навикът “. Когато сътворяваме здравословни привички, ние си спестяваме физически блокажи в бъдеще. 


Последните години се виждат от ден на ден проблеми в шията. Кинезитерапевтът споделя, че това е основно от неправилната стойка при непрекъснатото взиране в смарт телефоните, което води до главоболие, гадене и повръщане, изтръпване на ръцете. Дава ни и персонален образец. Преди години фамилията му отпътува на отмора. Докато пътуват, щерка му рови в телефона си. В един миг споделя, че не си усеща ръката. На нейната възраст, в пубертета, родителят постоянно е зложелател, по тази причина когато татко є и споделя, че това е от стойката є, тя не се вслушва в думите му и диалогът бързо завършва. Няколко часа по-късно обаче до момента в който се храни, щерка му си изгубва усета. „ Пак повторих, че всичко идва от врата... Седмица по-късно не можеше да си движи главата, трябваше да є върша процедури и така нататък Всички предварителни признаци бяха предвестници на по-големия проблем, по тази причина човек би трябвало да следи тялото си и какви сигнали му дава то “, споделя Хамамджиев. Допълва, че хората, които водят затънал метод на живот, доста по-бързо биват сполетявани от старческа деменция и алцхаймер. Ето за какво неговата рецепта за здраве е всеки ден да вършим извършения за тялото си, тъкмо както си мием зъбите заран и вечер. И вместо да отделяме по два часа за пиянство на кафе преди работа, можем да се насладим на утринния си обред 15 минути, а останалото време да използваме за гимнастика, която ни дава сила, усъвършенства притока на О2 към мозъка, спомага за концентрацията и служи като предварителна защита против стресовите обстановки в всекидневието.
За контакт: Георги ХамамджиевКЛИНИКА „ ФИЗИО-МЕД “София, бул. „ Гоце Делчев “ бл. 25 ет.1,тел. 088 889 4080
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР