Още в първия ден на това правителство казах, че приоритет

...
Още в първия ден на това правителство казах, че приоритет
Коментари Харесай

Приоритетите на МФ: Събираемост на приходите и предотвратяване на данъчни измами

Още в първия ден на това държавно управление споделих, че приоритет на служебното държавно управление и мой приоритет е повишение на събираемостта на приходите и попречване на опциите за митнически, осигурителни и данъчни измами. Това сподели служебният заместител министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова на брифинг в Министерския съвет след днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя се съгласи с концепцията, показана на съвещанието на Тристранния съвет през днешния ден за създаване на ограничения , с които се предлага попречване на злоупотреби със обществената система. Считам, че с цел да бъде решен този проблем са нужни законодателни ограничения. Само с промени в наредбата няма да бъде реализиран този резултат, уточни министър Петкова. Тя сподели, че държавното управление се ангажира с създаване на нужните ограничения, които надлежно да предложи на Народното събрание за приемане.

Министър Петкова сподели, че осъществяването на бюджета ще бъде показано към края на месеца. След Великден ще бъде дадена информация на медиите и на обществените сътрудници, добави тя и осведоми, че ще бъде въведено нещо ново – докладът за консолидираната фискална стратегия ще бъде оповестен авансово на страницата на Министерството на финансите.

Относно 160 съкратени чиновници - енергетици от компания " Контур глобъл " минисътрът сподели, че може би има безхаберие, не може тъкмо да каже, само че по принцип би трябвало целият проблем да се преглежда изцяло.

Министърът сподели, че би трябвало да се направи проект на България за развиване на енергетиката , съгласуван с декарбонизацията и зелената договорка. Паралелно би трябвало да се разбароти обществен пакет за хората, които ще бъдат съкратени в бранша, сподели още финансовият министър. По думите ѝ една част от пакета ще обгръща компенсации , надлежно благоприятни условия за подготовка и преквалификация на заетите или претовареност отново в този бранш, само че в друго направелние. Според министъра решаването на пролема изисква цялостна идея и тактика. В момента Мнистерството на финасите, Министерството на енерегитака, както и това на труда и обществената политика работят по тази тематика, като целият пакет ще бъде разискван със обществените сътрудници преди да бъде показан, увери министър Петкова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР