Още в началото на октомври Норвежкият Нобелов комитет присъди отличието

...
Още в началото на октомври Норвежкият Нобелов комитет присъди отличието
Коментари Харесай

Децата на Мохамади приеха от нейно име Нобеловата награда за мир на церемония в Осло


Още при започване на октомври Норвежкият Нобелов комитет присъди оценката на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която от години се намира ирански затвор.

Затова през днешния ден на церемонията по връчване на оценката участваха единствено децата на Мохамади и нейният брачен партньор, само че не и лауреатката, съобщи Франс прес.



Децата на Мохамади прочетоха от името на майка си обичайна тирада на нобеловия лауреат. В нея тя подлага на критика " тираничния набожен и женомразки режим в Иран ".

Мохамади е гневна противничка на носенето на хиджаб и смъртното наказване в Иран. Тя беше арестувана за следващ път в родината си през 2021 година по нови обвинявания, произлизащи от активността й, и от този момент се намира в пандиза " Евин " в Техеран.

Снимка: АР/БТА

Церемонията по връчването на Нобеловата награза за мир се организира по традиция в кметството на Осло и на нея участват членовете на норвежкото кралско семейство, известни дейци и близки на лауратите, напомня Франс прес.

Нобеловата премия за мир беше предадена на децата на Мохамади - 17-годишните близнаци Али и Киана - от председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Близнаците от 2015 година живеят в заточение във Франция с татко си.

Децата на Мохамади, облечени в черно, прочетоха на френски език словото на майка си, което тя е написала в затворническата килия и което е съумяла да им съобщи скрито.

" Аз съм жена от Близкия изток, произлязла от регион, който макар че е правоприемник на богата цивилизация, през днешния ден е в клопката на войната и в плен на пламъците на тероризма и екстремизма ", споделя Мохамади. Тя напомня, че нейната нобелова тирада е написана " зад високите студени стени на пандиза ".

Снимка: АР/БТА

" Аз съм иранска жена, която е горда и за която е чест да дава своя принос за тази цивилизация, която през днешния ден е жертва на потисничеството на един деспотичен набожен и женомразки режим ", добавя Мохамади в речта си и приканва интернационалната общественост да направи повече за човешките права.

На днешната гала мястото, на което трябваше да седи Мохамади, остана празно, а над него имаше подложен неин портрет.

Снимка: АР/БТА

Иранската активистка, която е на 51 години, е едно от главните лица на протеството придвижване " Жени, живот, независимост " в Иран. То се зароди след гибелта на младата иранска кюрдка Махса Амини, настъпила след арестуването й в Техеран за нарушение на иранските правила за носене на хиджаб. По време на митингите дами започнаха демонстративно да смъкват хиджабите си, да си режат косите, да провеждат шествия по улиците на иранските градове.

" Задължителният хиджаб, натрапен от държавното управление, не е типично религиозно обвързване, нито културен модел, а средство за надзор и послушание на цялото общество ", се споделя през днешния ден в речта на Мохамади, прочетена от децата й. В нея активистката дефинира като " позор за ръководещите ", налагащи на иранките задължението да носят хиджаб.

Снимка: АР/БТА

В речта си Мохамади разказва Ислямската република като " непозната по самата си същина на народа си ", подлага на критика репресията, подчиняването на правосъдната система на ползите на ръководещите, пропагандата и цензурата, шуробаджанащината и корупцията.

" Иранският народ с твърдоглавие ще постави завършек на репресията и на авторитаризма ", се споделя в речта на Мохамади. " Не се съмнявайте в това, това е несъмнено ", добави тя.

Наргес Мохамади разгласи гладна стачка в пандиза в символ на взаимност с бахайската общественост, която е най-важното религиозно болшинство в Иран, което споделя, че е жертва на дискриминация в доста публични сфери.

В историята на Нобеловите награди за мир Мохамади е петата лауреатка, която получава оценката, до момента в който е в пандиза, след германеца Карл декор Осиецки, представителката на Мианма Аун Сан Су Чжи, китаеца Лю Сяобо и беларусина Алес Беляцки.

" Борбата на Наргес Мохамади може да бъде съпоставена с тази на Албърт Лутули, Дезмънд Туту и Нелсън Мандела, които също са нобелови лауреати ", съобщи председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Тя напомни също, че " Жените в Иран се борят против сегрегацията от над 30 години. Тяхната фантазия за едно по-светло бъдеще в последна сметка ще се трансформира в действителност ", добави тя.

А децата на Мохамади през днешния ден споделиха, че не знаят дали ще видят в миналото майка си жива . Дъщерята на Наргес - Киана, сподели че е песимистка по този въпрос, до момента в който синът на Наргес - Али, сподели, че е оптимист, че един ден ще се види с майка си.

Според неправителствената организация " Иран хюман райтс " потушаването със мощ на митингите в Иран, последвали гибелта на Махса Амини, е лишило живота на 551 стачкуващи, включително и десетки дами и деца, убити от силите на реда. Хиляди протестиращи са били арестувани.

Махса Амини и въодушевеното от нея протестно придвижване получиха премията " Сахаров " на Европейския парламент. Церемонията по връчването ще се състои идната седмица. На нея трябваше да участват роднините на Махса, само че през вчерашния ден техен юрист във Франция съобщи, че иранските управляващи са им попречили да изоставен иранска територия.

Днес в Стокхолм в Швеция е и церемонията по връчване на Нобеловите награди за химия, медицина, физика и литература, предадоха международните организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР