Още една птица излетя в небето, България продължава да губи

...
Още една птица излетя в небето, България продължава да губи
Коментари Харесай

Близки, колеги, приятели и почитатели се простиха с голямата оперна прима Христина Ангелакова


Още една птица излетя в небето, България продължава да губи от великите си хора. Това споделиха сътрудници и близки, пристигнали да си вземат последно довиждане с огромната оперна прима Христина Ангелакова, съобщи кореспондент на БГНЕС. Сред пристигналите да отдадат респект пред Ангелакова бяха музикантите Руслан Мъйнов, Дани Милев, ръководителят на АБВ Румен Петков, някогашният зам.-министър на културата Георги Йорданов и мн. други

"Маестра Христина Ангелакова е огромна загуба за българското музикално изпълнителско изкуство и за Европейското оперно изкуство. Тя сътвори значимо креативно дело. Като лауреат на младите български оперни артисти тя излетя за полет по Европейските подиуми и има принос за прославата на България. Ние и изискуем благодарност за всичко, което стори и като прима на Софийската опера, и като музикален възпитател, и като началник на операта, и като строител на българската просвета. Нека пазим паметта й “, сподели збившият зам.-министър на културата Геоги Йорданов.

Сред пристигналите е и баритонът Иво Йорданов, който е неин възпитаник.

„ Пееше с нас, готвеше с нас, хранеше ни, учеше ни, общо взето всичко. Днес няма какво да се каже с изключение на, че я няма и ние осиротяваме “, разяснява Йорданов.

„ Най-искрено скърбя за загубата на Христина Ангелакова. Това е една огромна персона. Рядко морална в тези среди, огромен престиж, огромен възпитател, огромен герой и персонално аз се усещам в загуба “, добави солистът на музикалния спектакъл Марчо Апостолов.

“Христина Ангелакова получи всички овации, които заслужава и завоюва обичта на публиката, което е ужасно значимо за един създател. И мога да кажа с болежка, че тази невероятна армия от ужасно можещи и сполучливи хора един по един си отиват “, съобщи световноизвестният цигулар Минчо Минчев.

“Българската просвета и българският оперен спектакъл губи е една огромна фигура. Докато бях шеф на Софийската опера, аз разчитах на нея,разчитал съм на нейните хрумвания, интензивност. След себе си тя водеше колектива, тъй като тя беше човек с омагьосване. Всички ние я обичаме като индивида, педагога. Тя ми е асистирала дори и като режисьор, тя беше всестранно развита “, акцентира режисьорът Светозар Донев.

Опелото на огромния мецосопран е в 12:30 часа в църквата „ Света София ”. Оперната прима си отиде на 20 май на 73 години./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР